Већину у пољском парламенту освојила демократска опозиција

poljska glasanje

ВАРШАВА – На парламентарним изборима 15. октобра у Пољској појединачно је највише гласова, 35,38 одсто, освојила владајућа конзервативна странка Право и Правда Јарослава Качињског, док у Сејм улази укупно пет политичких странака и коалиција, саопштила је Државна изборна комисија званичне резултате.

Друга је либерална Грађанска коалиција бившег премијера и некадашњег председника Европског савету Доналда Туска са 30,7 одсто гласова, за њом центристичка демохришћанска коалиција Трећи пут са 14,4 одсто и уједињена Левица са 8,61 одсто, које су се пре избора договориле да формирају постизборну коалицију.

На последњем месту завршио је једини потенцијални коалициони партнер владајућих конзервативаца радикална националистичка Конфедерација са 7,16 одсто гласова, преноси Бета.

У доњем дому парламента, Сејму, појединачни победник избора имаће 194 посланика од 460 колико има Сејм, што је за 30 посланика мање него на изборима 2019. године а његов евентуални коалициони партнер Конфедерација 18 посланика.

Проевропска демократска опозиција освојила је комотну већину од 248 посланика и тражи од председника Пољске Анџеја Дуде да јој да мандат да састави владу, јер евентуални покушај Права и Правде као појединачног победника избора нема шансе на успех.

У Сенату који се бира по већинском изборном систему те три странке демократске опозиције поставиле су свуда заједничког кандидата да не конкуришу један другом и освојиле 65 од 100 сенатора, док Право и Правда има 34 а један сенатор је ванстраначки.

Излазност је овог пута била рекордна и достигла је 74,38 одсто а претња да ће Качињски са својим конзервативцима променити Пољску потпуно по мађарском моделу и зацементирати промене да од Варшаве направи Будимпешту како није скривао своју жељу Качињски и страх да ће их извести из Европске уније, мобилисала је пре свега бираче демократске опозиције.

„Више људи се покренуло да отера Право и Правду са власти него 1989. године да отера комунисте”, коментарисала је рекордну излазност од 74,38 одсто Барбора Новацка, из Левице, на приватној телевизији ТВН24.

Извор:
ПОЛИТИКА