УЖИВО И српски држављанин међу киднапованима у Израелу; Сукоб у Гази не јењава

gaza rusevine

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су током ноћи погодили више од 200 циљева Хамаса и палестинског Исламског џихада у Појасу Газе

У току је 11. дан сукоба на Блиском истоку.

Министарство унутрашњих послова у Гази саопштило је да је током ноћи у ваздушним нападима на Кан Јунис и Рафу погинуло 49 Палестинаца, пренео је Ројтерс.

Прелаз Рафа из Египта у Газу, где се од јуче окупља хиљаде и хиљаде Палестинаца, у нади да ће прећи у суседну државу, погођен је у ваздушном нападу.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су током ноћи погодили више од 200 циљева Хамаса и палестинског Исламског џихада у Појасу Газе.

Израелска војска је ажурирала број људи за које верује да су таоци у Гази – са 155 на 199 несталих, чији су чланови породица јуче поново упутили молбу за помоћ.

Портпарол милитантног крила Хамаса, Бригада Ал Касам Абу Убаида рекао је да се у Појасу Газе налази између 200 и 250 талаца из Израела, додавши да ће они бити ослобођени када се за то буду стекли услови на терену.

Министарство здравља Газе синоћ је објавило да је број убијених у израелским ваздушним нападима који су регистровани у болницама достигао 2.778 људи, а да је 9.938 је рањених. Број израелских жртава погинулих у нападима Хамаса тренутно је 1.400.

Савет безбедности УН одбацио је руску резолуцију која осуђује насиље и тероризам над цивилима у Појасу Газе, али не помиње Хамас.

  • 17. окт 2023 • 11:25

    11:25

    Израелска војска се спрема за следећу фазу кампање против Хамаса

    Израелска војска се спрема за следећу фазу кампање против милитаната Хамаса у Појасу Газе, али планови можда неће бити у складу са широко распрострањеним очекивањима о неминовној копненој офанзиви, саопштио је данас портпарол војске Ричард Хехт.

    „Ми се припремамо за следеће фазе рата. Нисмо рекли шта ће бити. Сви причају о копненој офанзиви. Можда је нешто другачије“, рекао је Хехт новинарима, преноси Ројтерс.

    Претходно је други портпарол израелских одбрамбених снага потпуковник Џонатан Конрикус изјавио да израелска војска не очекује да ће сутрашња посета америчког председника Џозефа Бајдена Израелу одложити или закомпликовати најављену копнену операцију у Гази.

  • 11:14

    ИДФ: На граници са Либаном ликвидиране четири особе

    Израелска војска (ИДФ) саопштила је данас да је ликвидирала четири особе које су покушале да пређу ограду на граници са Либаном и подметну експлозивну направу, не наводећи где се тачно догодио инцидент.

    Тешко наоружани припадници Хезболаха свакодневно размењује ватру са израелским снагама у најозбиљнијој ескалацији на израелско-либанској граници од великог рата пре 17 година, преноси Ројтерс.

    Израелска војска је такође саопштила да је примила извештај о отварању ватре према граду Метули, не наводећи додатне детаље.

    Телевизија ал-Манар коју контролише Хезболах пренела је вест о „жестоком израелском гранатирању“ либанске територије преко границе код Метуле.

  • 11:01

    Шолц позвао на спречавање ескалација на Блиском истоку

    Немачки канцелар Олаф Шолц позвао је данас на спречавање ескалација на Блиском истоку и упозорио либанску милитантну организацију Хезболах и Иран да се не мешају у сукоб између Израела и палестинског Хамаса.

    „Изричито упозоравам Хезболах и Иран да се не мешају у конфликт“, рекао је Шолц на конференцији за новинаре, након састанка са јорданским краљем Абдулахом у Берлину, пренео је Ројтерс.

    Краљ Абдулах је указао на то да не треба терати палестинске избеглице у Египат или Јордан, додајући да хуманитарна ситуација мора да се реши унутар Појаса Газе и Западне Обале.

    „То је црвена линија, јер мислим да је то план неких од дежурних криваца да покушају и створе де факто ствари на терену. Без избеглица у Јордану и Египту“, рекао је Абдулах на конференцији за новинаре.

  • 10:39

    Српски држављанин киднапован у Израелу

    У нападу Хамаса на север Израела киднапован је и 22-огодишњи младић српског порекла Алон Охел, изјавила је за „Косово онлајн“ његова мајка Идит Охел, чија породица је пореклом из Новог Сада.

    Она је рекла да је њен син отет током учешћа на музичком фестивалу на југу Израела.

    „Он је музичар и отишао је на музички фестивал мира, на којем је било око 2.500 људи. Око шест ујутру уследио је масивни ракетни напад на подручје на којем се одржавао фестивал. Са пријатељима се колима одвезао до једног склоништа, у којем су се сакрили од ракета“, испричала је оно што је чула од пријатеља свог сина.

    У склоништу је, додаје, био са 27 особа сличног узраста, који су покушали да се склоне од ракетног напада.

    Према њеним речима, у једном тренутку припадници Хамаса су дошли до склоништа и покушали да све да их убију. Убацили су седам граната у склониште.

    „Мој син и један од његових пријатеља покушали су да ухвате гранате голим рукама и избаце их из склоништа да би спасили људе. Једна је експлодирала у склоништу и повредила много људи. После детонације упали су терористи и извукли мог сина. Био је жив и киднапован је са још три особе. Ставили су их на камион и одвезли. Његов најбољи пријатељ све је то видео. Био је повређен и са девојком сеправио да је мртав, пошто су терористи пуцали на остале у склоништу. Након што је довежен у болницу он нам је рекао да је Алон киднапован и одведен у Појас Газе“, објаснила је она.

    Ту информацију потврдила је и израелска војска.

    „Моја тринаестогодишња ћерка звала је непрестано његов број мобилног у нади да ће се јавити. Око 11.30 се јавила жена која је рекла – они нас убијају, дођите да нас спасете… Узела сам телефон и питала како се зове, након чега се прекинула веза. Били смо преплашени, јер не знамо где нам је син“, прича забринуто.

    Идит каже да је, пошто је Алон српски држављанин, затражила помоћ конзулата Србије у Израелу.

    „Породица са стране моје мајке је из Новог Сада. Мој деда је тамо рођен и као младић од 15 година, по почетку Другог светског рата, успео је да побегне. Цела његова породица је убијена, остао је само део који се налази у Београду“, објаснила је Алонова мајка.

  • 09:20

    Јапан најавио 10 милиона долара хитне помоћи за цивиле у Појасу Газе

    Јапан ће обезбедити 10 милиона долара хитне помоћи за цивиле у Појасу Газе, изјавила је данас министарка спољних послова Јапана Јоко Камикава, пренео је Ројтерс.

     

  • 09:05

    Блинкен и Нетанијаху договорили испоруку хуманитарне помоћи Гази

    Након деветочасовног разговора са израелским премијером Бењамином Натанијахуом, амерички државни секретар Ентони Блинкен потврдио је да је постигнут договор да се изради план за испоруке хуманитарне помоц́и цивилима у Гази на начин који неће користити Хамасу.

    „Ако Хамас на било који начин блокира хуманитарну помоћ за цивиле, укључујући и заплену саме помоћи, ми ћемо бити први да то осудимо и радићемо на томе да спречимо да се понови“, рекао је Блинкен, преноси Ројтерс.

  • 08:58

    Египатски хуманитарни конвој стигао до граничног прелаза са Газом

    Камиони са хуманитарном помоћи за Појас Газе стигли су до јединог граничног прелаза који не контролише Израел, преноси Ројтерс позивајући се на изворе са терена и из египатских безбедносних служби.

  • 08:52

    Шолц долази у посету Израелу

    Немачки канцелар Олаф Шолц путује у Израел како би изразио солидарност са том земљом након напада терориста Хамаса, преноси „Дојче веле“.

    „Важно ми је да својом посетом изразим солидарност са Израелом на веома практичан начин“, реко је канцелар на конференцији за новинаре у Тирани.

  • 08:44

    Израел од САД тражи 10 милијарди долара за рат са Палестином

    Израел тражи од Сједињених Држава 10 милијарди долара за рат са Палестином, пренео је „Њујорк тајмс“ позивајући се на троје упућених званичника.

    Како се додаје, Бела кућа договара пакете помоћи Украјини, Израелу и Тајвану, као и помоћ за јачање безбедности на граници са Мексиком.

  • 08:39

    Из Газе евакуисано 600.000 људи, остало још 100.000

    Око 600.000 становника евакуисано је из Газе након упозорења израелске војске, рекао је портпарол Израелских одбрамбених снага Џонатан Конрикус.

    Конрикус је саопштио да је више од 600.000 људи евакуисано из области града Газе, али да 100.000 људи још увек није отишло.

    Израел је упозорио људе да напусте подручје града Газе пре, како каже, „појачаних војних операција“ у наредним данима, преноси „Руска газета“.

    Конрикус је рекао да ће операције почети „када буде право време“.

    Извор:
    РТ