Лепосавић иде на шиптарске изборе?

SRBIJA PREDSEDNIK KIM SASTANAK

Срби са Косова и Метохије без коначног става о изборима заказаним за 3. новембар

ДРЖАВА ће вероватно формирати јединствену листу за локалне изборе на Косову и Метохији 3. новембра, а ко ће од грађана то прихватити још се не зна.

То је у петак за „Новости“ поручио Раденко Недељковић, начелник Косовскомитровачког округа, један од учесника разговора са државним врхом у Београду у четвртак.

Према његовим речима, представници Звечана, Зубиног Потока и Косовске Митровице јасно су наступили са ставом да су за њих прихватљиви само избори које распишу органи Србије и да на изборе у приштинској режији не могу да изађу. Представници Срба из Лепосавића, наводи Недељковић, нису изнели до краја дефинисано мишљење.

– Надам се да ће и Лепосавић искристалисати своју позицију и да ћемо бити јединствени. Председник Николић нас је замолио за додатне разговоре и нови сусрет, надајући се вероватно да ћемо променити став.

Председник Српског националног већа северног КиМ Милан Ивановић рекао нам је да су им кључни политички актери у Србији изнели разлоге за излазак на изборе:

– Ми смо навели да они нису у нашем интересу. Нисам видео да је било неког помака. У овом тренутку постоје извесне разлике у ставовима Срба јужно и северно од Ибра што се тиче избора. Неки представници из Лепосавића на састанку су говорили о „реалности“, док су три остале општине са севера биле једногласне.

Председник Скупштине општине Лепосавић и председник новоформиране привремене Скупштине АП КиМ Славко Стевановић рекао нам је у петак да није контактирао са председником општине Лепосавић који је био на састанку у Београду и да не зна шта се тамо говорило.

ШТЕТА И ЕВРОПСКА МАГЛА ИВАНОВИЋ каже да би Срби са КиМ прихватили изборе, уколико би се они расписали по законима Србије:
– Ми своје институције већ имамо и зашто да их изгубимо? До чега би довело наше учешће на косовским изборима, осим да будемо колатерална штета зарад магловитог европског пута?

Д. Р. Ђ / НОВОСТИ