УЖИВО Нетанијаху најавио нову фазу сукоба, УН: Израел бомбардовао цивиле који су ишли из Газе

pojas gaze

Рат у Израелу однео је до сада више од 2.800 живота

Истекао је рок који је Израел дао Палестинцима да напусте Газу. Процењује се да су хиљаде Палестинаца напустиле север подручја и искористиле два коридора за евакуацију.

Након рока стижу извештаји да су Израелци гранатирали колоне људи током евакуације.

Израелска војска је саопштила да је убила два команданта Хамаса.

Више од 700 деце је убијено у Појасу Газе од избијања рата између палестинске милитантне групе Хамас и Израела, саопштио је данас УНИЦЕФ.

„Према најновијим извештајима локалних здравствених власти и медија, убијено је више од 700 деце, а рањено је више од 2.450“, рекла је портпаролка УНИЦЕФ Сара ел Хатаб за Си-Ен-Ен.

Информације из минута у минут пратите у нашем блогу уживо.

  • 14. окт 2023 • 18:32

    18:32

    УН: Израел бомбардовао цивиле који су ишли из Газе

    Шеф Уједињених нација за хуманитарна питања Мартин Грифитс обајвио је алармантно саопштење у којем наводи да су породице бомбардоване док су се кретале ка југу Газе.

    „Скоро 2.000 људи је погинуло, а много више је повређених. Нема струје, воде ни горива. Залихе хране су опасно ниске, а болнице су претрпане пацијентима и остају без лекова. Чак и ратови имају правила и тих правила се морамо придражавати у сваком тренутку и са свих страна“, позива Грифитс.

    Он је навео да се цивилима мора дозволити да оду у сигурнија подручја и да се стално води рачуна да цивили буду поштеђени.

  • 18:27

    Израелска војска: Завршавају се припреме за проширену офанзиву из ваздуха, са мора и копна

    Израелска војска (ИДФ) саопштила је данас да завршава припреме за „значајну копнену операцију“ у Појасу Газе.

    У саопштењу се наводи да је ИДФ спремна да „прошири офанзиву“ спровођењем „широког спектра офанзивних оперативних планова“, за које кажу да укључују „заједнички и координисани напад из ваздуха, са мора и копна“, пренео је „Тајмс оф Израел“.

    ИДФ наводи да финализују регрутацију стотина хиљада резервиста, док Управа за логистику ради на томе да трупама обезбеди сву опрему која им је потребна за копнену офанзиву.

  • 18:20

    Седиште Би-Би-Сија поливено црвеном бојом

    Седиште британског јавноg сервиса би-Би-Сија поливено је црвеном фарбом. То су учинили демонстранти због тога што је би-Би-Си одбио да припаднике палестинског покрета Хамас назове „терористима“.

    Опширније у одвојеној вести.

  • 17:45

    ЕУ утростручила хуманитарну помоћ за Појас Газе

    Европска комисија је објавила да ће утростручити хуманитарну помоћ за Газу. Овај потез долази након што се ЕУ суочила са критикама због конфликтних порука руководства.

    „Комисија ће одмах повећати тренутни пакет хуманитарне помоћи предвиђен за Газу за 50 милиона евра“, рекла је Урсула фон дер Лајен у саопштењу. Ово ће укупно довести до преко 75 милиона евра помоћи.

  • 17:35

    Израелска војска држала новинаре Би-Би-Сија на нишану

    Новинаре Би-Би-Сија који су извештавали о нападу на Израел зауставила је и држала на нишану израелска полиција у Тел Авиву. Муханад Тутунџи, Хаитам Абудијаб и њихов арапски тим возили су се до хотела када је полиција пресрела њихов аутомобил.

    Извучени су из возила које је имало црвену траку са ознаком ТВ, а затим су претресени и гурнути уза зид.

    Портпарол британског јавног сервиса је рекао да новинари „морају бити у могућности да слободно извештавају о сукобу у Израелу и Гази“, преноси Би-Би-Си.

    „Један од наших арапских тимова Би-Би-Си Њуз распоређених у Тел Авиву, у возилу јасно означеном као ‘медији’, синоћ је зауставила и напала израелска полиција. Новинари морају бити у могућности да слободно извештавају о сукобу у Израелу и Гази“, рекао је портпарол.

  • 17:12

    Званичник ПЛО: Позив за напуштање Појаса Газе је ратни злочин Израела

    Генерални секретар Извршног комитета Палестинске ослободилачке организације (ПЛО) Хусеин ал-Шеик сматра да је позив Израела становницима Појаса Газе да напусте ту територију пре очекиване копнене офанзиве „ратни злочин“.

    Палестински званичник је позвао међународну заједницу да интервенише како би се зауставио „геноцидни рат у Појасу Газе“.

  • 17:09

    Отказан тениски турнир у Тел Авиву

    Тениски турнир у Тел Авиву, који је требало да се одигра од 5. до 11. новембра, отказан је због рата. Како је саопштио АТП, одлука о отказивању је донета после консултација са стручњацима за безбедност и имајући на уму безбедност играча и навијача.

    „Снажно осуђујемо сваки облик тероризма и жалимо због губитака невиних живота у овом сукобу. Надамо се и молимо за мир у региону“, изјавио је председник АТП-а Андреа Гауденци.

  • 16:58

    Турска одбацује прогон Палестинца, поново покренути мировне преговоре

    Турска, као и Египат одбацује прогон Палестинаца из Појаса Газе, изјавио је данас турски министар спољних послова Хакан Фидан.

    Фидан је у Египту, на свом првом путовању на функцији шефа дипломатије, рекао да свет мора да делује да спречи ширење сукоба, пренео је Ројтерс.

    Он је истакао да треба поново покренути мировне преговоре усредсређене на постизање дводржавног решења за Израелце и Палестинце.

  • 16:56

    Бивши вођа Хамаса: Сукоб није почео прошле недеље, него 1948.

    Бивши вођа палестинског покрета Хамас Халид Мешал саопштио је да је оно што су милитанти учинили прошле суботе био „покушај окончања израелске окупације“ и да је „поносан“ на њих.

    У интервјуу за турску телевизију Хабертурк, Мешал, сада један од политичких лидера Хамаса, додао је да сукоб није почео прошле недеље већ 1948. године.

    „Израел је говорио да је њихова војска најјача и непобедива. Када смо видели да су поражени у неколико сати, и ми смо били изненађени“, рекао је Мешал.

    На питање о нападима Хамасових милитаната на цивиле, децу и старије, он је одговорио: „Стално смо им говорили да то не раде. Али у ратним временима ти се инциденти могу догодити. Није ли то оно што Израел увек говори, да није убио цивиле намерно?“

  • 16:54

    Кадиров: Западне земље лишавају Палестинце мирног живота

    „Запад Палестинцима ускраћује миран живот. За њих је руска СВО против сатаниста који убијају цивиле, а чији је циљ враћање територија – окупација, а дугорочно уништавање становништва и то што Јевреји заузимају и присвајају Палестинску земљу, то је оправдано и неопходно. Ово су прави двоструки стандарди. То је реалност која много говори и још једном показује право лице Запада“, написао је на свом Телеграм каналу чеченски лидер Рамзан Кадиров.

    Муслиман мора бити одговоран према држави у којој живи, ако се председник према својој вери односи са истинским поштовањем, наглашава Кадиров.

     

Извор:
РТ