Авион из Тел Авива вечерас полеће за Београд; Израел званично у рату; Огласио се Раиси

izrael rat

Израелски војно-политички кабинет гласао је за увођење клаузуле „40 Алеф“, која значи формалну објаву рата, последњи пут уведена 1973. године, током Јом Кипурског рата

Више хиљада израелских војника налази се у појасу Газе, дан након што је Хамас извео масивни ракетни удар и инфилтрирао се на територију Израела, преносе израелски медији.

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да изводе артиљеријске ударе на мете у Либану, након што је са територије те земље у правцу Израела испаљено више минобацачких граната.

Најмање троје људи је убијено у Александрији након што је египатски полицајац наводно отворио ватру на туристе из Израела.

Израелски медији извештавају да је погинуло 600 људи, а више од 2.000 је повређено, док палестински званичници саопштавају да је у нападу израелских снага страдало 300 Палестинца, а рањено их је скоро 2.000.

„Тајмс оф Израел“ преноси да је ослобођено неколико насеља које су јуче заузели припадници Хамаса и да је део талаца ослобођен.

Милитантна група Хамас потврдила је данас да је за напад на Израел имала директну подршку из Ирана, рекао је за Би-Би-Си портпарол Хамаса Гази Хамад.

Конзул Србије у Израелу Александар Николић рекао је јутрос за РТС да је јуче један српски држављанин лакше рањен и да је већ отпуштен из болнице додајући да је у сталном контакту са онима који бораве у јужном дистрикту на линији раздвајања Израела и Појаса Газе.

Сва најновија дешавања у Појасу Газе пратите уз портал РТ Балкан у блогу уживо. 

  • 8. окт 2023 • 16:36

    16:36

    Немачка влада најавила ревизију помоћи за Палестину

    Немачка влада саопштила је данас да разматра да ли да настави да упућује Палестинцима помоћ вредну стотине милиона евра.

    Министарка за развој Свења Шулце рекла је да влада увек водила рачуна да се новац користи само у мирнодопске сврхе, пренео је Ројтерс.

    „Али ови напади на Израел означавају ужасан слом“, истакла је она и додала да ће немачка влада сада размотрити целокупно ангажовање на палестинским територијама.

  • 16:31

    Нетанијаху разговарао са Шолцом, Зеленским, Мелони и Сунаком

    Кабинет премијера Израела саопштио је да је Бењамин Нетањаху данас разговарао са немачким канцеларом Олафом Шолцом, украјинским председником Владимиром Зеленским, премијерком Италије Ђорђом Мелони и британским премијером Ришијем Сунаком.

    Како се наводи у саопштењу, „лидери су изразили непоколебљиву подршку праву Израела да се брани колико год је потребно“, преноси Хаарец.

  • 16:26

    Раиси: Иран подржава легитимну палестинску акцију, Ционистички режим одговоран за нестабилност

    Ирански председник Ибрахим Раиси изјавио је данас да Иран подржава, како је навео, легитимну одбрану палестинске нације.

    Раиси је оценио да су „ционистички режим и његове присталице одговорни за нестабилност у региону“, преноси Ројтерс позивајући се на иранску агенцију Тасним.

  • 15:56

    Костић: На аеродрому Бен-Гурион налази се 55 нишких ходочасника, сви смо добро

    Директор Клинике за кардиоваскуларне болести УКЦ Ниш Томислав Костић, који се налази на аеродрому Бен Гурион у Тел Авиву рекао је данас да је у његовој групи 55 нишких ходочасника, међу којима је и 13 матураната нишке Богословије и да су сви добро.

    Он је за Танјуг рекао да су владика нишки Арсеније и владика тимочки Иларион наставили свој пут према Египту, а да је остало у његовој групи 55 ходочасника.

  • 15:53

    Авио компаније отказују летове за Тел Авив, „Ер Србија“ и даље лети

    Велики броја авио-компанија отказао је летове до међународног аеродрома Бен Гурион.

    „Јунајтед ерлајнс“, „Американ ерлајнс“ и „Делта ерлајнс“ саопштили су да су привремено обуставили летове до и са међународног аеродрома у Тел Авиву, пренео је „Си-Би-Ес њуз“.

    Летове су отказали и „Ер Франс“, „Луфтханза“, „Емирејтс“, „Рајанер“ и „Ејџен ерлајнс“.

    „Браселс ерлајн“, део групе „Луфтханза“, такође је отказао летове за Тел Авив.

    Лоукост авиопревозник „Трансавиа“ групе „Ер Франс-КЛМ“ саопштио је да отказује све летове из Париза и Лиона за Тел Авив.

    Летове су отказали и шпанска „Иберија експрес“, италијанска „ИТА ервејс“ и пољски „ЛОТ“.

    „Ер Србија“ наставља да лети за Тел Авив и данас ће у сарадњи са Владом Републике Србије обавити репатријациони лет из Тел Авива.

  • 15:25

    Израелске одбрамбене снаге бомбардовале Појас Газе, наводно уништиле три штаба

    Израелски борбени авиони погодили су три војна штаба у Појасу Газе у недељу поподне, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге.

    „Уништени су војни штабови терористичке организације Хамас који су служили за усмеравање тероризма, војни штабови терористичке организације Исламски џихад који су коришћени током недавних операција, као и додатни војни штабови Исламског џихада које су користили ракетне снаге те терористичке организације“, саопштила је израелска војска.

    Израел је бомбардовао Газу ваздушним ударима, у којима је погинуло више од 300 људи, саопштило је палестинско министарство здравља.

  • 15:18

    Вечерас у 22.40 часова репатријациони лет „Ер Србије“ из Тел Авива

    „Ер Србија“ ће данас у сарадњи са Владом Републике Србије обавити репатријациони лет из Тел Авива.

    Лет се организује за све држављане Републике Србије који су иницијално имали карте за летове другим компанијама, а које су у међувремену отказале своје летове, наводи се у саоpштењу националне авио компаније „Ер Србије“.

    „Према информацијама надлежних служби, планирано је да авион српске националне авио- компаније полети из Тел Авива вечерас у 22.40 часова по локалном времену“, додаје се у саопштењу.

    За спискове путника за репатријациони лет надлежно је Министарство спољних послова Републике Србије.

    „За све упите, молимо да се обратите дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије у Израелу или Министарству спољних послова Републике Србије. Ер Србија ће у наредним данима наставити да обавља своје редовне летове између Београда и Тел Авива, у складу са планираним редом летења“, истиче се у саопшtењу националног авио превозника.

  • 15:14

    Блинкен: Ускоро додатна војна помоћ за Израел, нема доказа да Иран стоји иза напада

    Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да је неколико америчких држављана можда убијено или киднаповано током напада Хамаса на Израел и да Вашингтон проверава информације.

    „Проверавамо информације колико је америчких држављана нестало током напада у Израелу. Та земља затражила је од САД додатну војну помоћ, која би могла бити објављена 8. октобра“, казао је Блинкен и напоменуо да Сједињене Државе тренутно немају доказе да Иран стоји иза напада.

  • 15:07

    Лавров сутра са генералним секретаром Арапске лиге у Москви

    Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да ће се сутра у Москви одржати преговори шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова и генералног секретара Лиге арапских држава.

    „Русија и Арапска лига имају заузет дневни ред, али имајући у виду драматичну ескалацију арапско-израелског сукоба, овој теми ће бити посвећена приоритетна пажња“, написала је Захарова на Телеграму.

  • 14:59

    Лидер Палестине позвао међународну заједницу да хитно интервенише

    Палестински председник Махмуд Абас позвао је међународну заједницу да хитно интервенише у ситуацији са Израелом, преноси агенција ВАФА.

    „Председник Палестине сматра да је израелска влада одговорна за укидање основних ресурса народу Газе, укључујући воду, струју и храну. Позвао је међународну заједницу да хитно интервенише и присили израелске окупационе власти да испуне своје легитимне обавезе према палестинском народу, који пати од последица израелске блокаде и рата“, наводи агенција.

    Како се додаје, Абас је наложио палестинским властима да одмах пошаљу све расположиве ресурсе људима у Појасу Газе и напоменуо да Палестина неће бити остављена сама пред „израелском агресијом“.

     

Извор:
РТ