УЖИВО Нетанијаху: Израел је у рату; Палестински напад на Израел, антитерористичка операција у току

izrael

Израелска војска објавила је стање приправности за рат и саопштила да је дошло до широко распрострањене ракетне ватре на израелску територију из Газе, као и да су се „терористи инфилтрирали на територију Израела“, одговорност за напад преузео Хамас

Око 100 особа је рањено, а најмање петоро је изгубило живот у ракетном нападу који је јутрос изведен из Појаса Газе на јужни и централни Израел. Хамас је преузео одговорност за напад и навео да је лансирано 5.000 ракета, јављају светске новинске агенције.

Израелска војска саопштила је да се на територију земље инфилтрирао велики број терориста, као и да су око два сата након напад на Израел покренули ваздушне ударе на појас Газе.

У бројним израелским градовима и насељима активиране су сирене за ваздушну опасност.

„Џерузалем пост“ јавља да је 70-годишња жена, рањена у нападу, превезена у критичном стању у болницу, где је преминула.

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се рано јутрос у јужним областима Израела које окружују Газу и у ширем подручју Тел Авива.

Експлозије су се могле чути у градовима око Тел Авива и око Јерусалима.

Хамас је преузео одговорност за ракетни напад који је изведен јутрос на јужни и централни Израел из Појаса Газе.

Мохамед Деиф, високи војни командант Хамаса, најавио је почетак операције у преносу на Хамасовим медијима, позивајући све Палестинце да се боре, преноси Ројтерс.

„Ово је дан највеће борбе и последњи дан окупације“, рекао је Деиф и додао да је лансирано 5.000 ракета.

Израелска војска је прогласила приправност за рат и оптужила палестински Хамас, који има власт у Појасу Газе, за овај напад.

Војска је саопштила да ће Хамас „сносити последице и одговорност за догађаје.

„Дошло је до широко распрострањене ракетне ватре на израелску територију из Газе, а терористи су се инфилтрирали на територију Израела кроз различите улазне тачке. Становници на југу и у центру земље морају бити у непосредној близини заштићених подручја, као и оних на периферији Газе и треба да остану у безбедном простору“, наводи се у саопштењу војске.

Војска је саопштила да начелник штаба од јутрос врши процену ситуације и одобрава планове за наставак операција.

Министар одбране Јоав Галан прогласио је мобилизацију резервиста, након изненадног напада Хамаса на Израел, саопштено је из његовог кабинета.

Све најновије вести из Појаса Газе пратите уз РТ Балкан у блогу уживо.

  • 7. окт 2023 • 11:48

    11:48

    Најмање 22 особе убијене, више од 200 повређених

    Најмање 22 особе убијене су од почетка јутрошњег масовног напада палестинске милитантне организације Хамас на Израел, саопштила је израелска служба за хитне случајеве Маген Давид Адом, преноси „Тајмс оф Израел“.

    Очекује се да ће број мртвих расти,а до сада је потврђено и скоро 300 рањених у овом нападу.

    Председник Палестине каже да палестински народ има свако право на самоодбрану од израелских напада и терористичких напада јеврејских досељеника.

  • 11:32

  • 11:26

    Медији: Хамас заробио више од 35 израелских војника

    Палестински екстремистички покрет Хамас заробио је више од 35 израелских војника и досељеника, јавили су израелски медији на које се позива Ал Арабија извештавајући о ракетним нападима и упаду Хамасових бораца у насеља на југу Израела.
    Како преноси израелска Решет 13 ТВ, палестински екстремисти држе таоце у Офакиму, на југу Израела, наводи Ројтерс.

  • 11:23

    Клеверли: Британија ће увек подржати право Израела да се брани

    Велика Британија недвосмислено осуђује изненадни напад палестинске исламистичке организације Хамас на Израел, саопштио је министар спољних послова Џејмс Клеверли.

    „Велика Британија недвосмислено осуђује ужасне нападе Хамаса на израелске цивиле. Велика Британија ће увек подржавати право Израела да се брани“, навео је Клеверли у објави на друштвеним мрежама, а преноси Ројтерс.

  • 11:00

    Хезболах похвалио Хамас: Ово је порука арапским земљама

    Хезболах, шиитски покрет из Либана који Израел и многе западне и арапске државе сматрају терористичком организацијом, похвалио је нападе Хамаса на Јеврејску државу.

    Они су у саопштењу објавили да су у директном контакту са руководством Хамаса, а арапске земље и муслимане широм света су позвали да подрже ту организацију и палестински народ, додајући да је „оружани отпор једини начин супротстављања израелској агресији“.

    Они су додали и да је операција Хамаса „порука међународној заједници и арапским и муслиманским земљама, пре свега онима које теже нормализацији односа са Израелом“.

  • 10:48

    Нетанијаху: Израел је у стању рата

    Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је да се Израел налази у стању рата а не у формату операције.

    „Грађани Израела, ми смо у рату“, каже он. „И ми ћемо победити.“

    „Непријатељ ће платити цену какву никада раније нису знали“, рекао је он у свом првом обраћању јавности од почетка палестинског напада.

  • 10:20

    Борељ: ЕУ осуђује напад Хамаса на Израел, насиље мора одмах да престане

    Европска унија са великом забринутошћу прати вести које долазе из Израела и недвосмислено осуђује нападе Хамаса, саопштио је високи представник Европске уније за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ.

    „Ово ужасно насиље мора одмах престати. Тероризам и насиље ништа не решавају. ЕУ изражава солидарност са Израелом у овим тешким тренуцима“, написао је Борељ на друштвеној мрежи Икс.

  • 10:18

    Израелска војска: Напад извршен с копна, мора и из ваздуха

    Израелске одбрамбене снаге са десетинама борбених авиона изводе нападе на локације које припадају милитантној организацији Хамас у Појасу Газе, саопштила је израелска војска, а преноси Танјуг извештај портала „Тајмс оф Израел“.

    Портпарол војске је рекао да је више од 2.200 ракета испаљено на Израел од 6:30 часова јутрос. Он је додао да су припадници Хамаса извршили напад са копна, мора и из ваздуха.

    Постоји најмање седам места борби између Хамаса и израелских трупа, саопштила је војска.

  • 10:06

    Галант: Хамас направио озбиљну грешку, Израел ће победити

    Израелски министар одбране Јоав Галант саопштио је да је терористичка група Хамас направила „озбиљну грешку“ када је покренула изненадни напад на Израел ракетним нападима и инфилтрирајући се у градове на граници са појасом Газе.

    „Хамас је јутрос направио тешку грешку и започео рат против Државе Израел. Израелски војници се боре против непријатеља на свим местима инфилтрације. Израел ће победити у овом рату“, навео је Галант у изјави која је достављена из његовог кабинета.

  • 09:46

    Израел најавио покретање антитерористичке акције

    Израелске одбрамбене снаге су, као одговор на напад из појаса Газе, најавиле покретање „противтерористичке“ операције „Гвоздени мачеви“, преносе „РИА Новости“.

     

Извор:
РТ