На Јарињу заустављени руски студенти због „косовских виза“

siptarske vize ruskim studentima

ЈАРИЊЕ – На административном прелазу Јариње, на северу Косова и Метохије због проблема са косовским визама заустављено је 11 студената из Белгорода из Руске Федерације, рекао је данас ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици Срећко Милачић.

Милачић је рекао је Тањугу да су због проблема са косовским визама које су им тражили припадници Пограничне косовске полиције студенти из Русије задржани око сат и по, али да су након тога ипак пуштени да уђу у Покрајину и да је проблем решен.

Он је објаснио да се ради о размени групе студената из Белгорода који у оквиру међународне сарадње два универзитета традиционално долазе на Косово и Метохију и који ће ових дана учествовати на Митровачком летњем универзитету.

Милачић је додао да ово није први случај да се студентима, који учествују у размени на Универзитету у Косовској Митровици, на прелазу Јариње праве проблеми због косовских виза.

Митровачки летњи универзитет 2013., који окупља домаће и међународне професоре и студенте почео је 19. јула и трајаће до 2. августа у Косовској Митровици.

У њему ће учествовати око 150 студената – 80 локалних, 35 студената из југоисточне Европе и 35 из ЕУ и шире.

ТАНЈУГ