Скупштина Србије: Дебата и око химне „Боже правде“

nikola-selakovic

Дебата о новим законским решењима о прекршајима “скренула је” у оштру полемику, у којој су се као аргументи “потезале” народне изреке и Бог, а министар правде Никола Селаковић је посланике подсетио и на стихове химне “Боже правде”.

Међутим, рецитовање химне отворило је и салву реаговања посланика али и „препуцавања“ ко зна, а ко не зна стихове српске химне, па су се могли чути и предлози да се и у Скупштини Србије „примени“ рецепт Синише Михајловића када је реч о знању химне.

У полемици Селаковића и посланице ЛДП Јудите Поповић око нових законских решења о прекршајима и одговорности за рад правосуђа министар се “позвао” на народну изреку, а потом и рецитовао химну Србије.

Реагујући на критике опозиције Селаковић је рекао да је ноторна неистина да је министар правде у Србији одговорно лице за рад правосуђа.

“Ноторна је неистина, ко није чуо ноторна је неистина – три пута бог помаже – ноторна је неистина да је министар правде у Србији одговорно лице за рад правосуђа. Ко то каже нису му позната решења Устава Србије и на неистину ћу увек тако да реагујем”, поручио је министар опозиционарима.

Реплицирала је посланица ЛДП која је подсетила да је Србија лаичка држава, а посланици ти који расправљају и одлучују и позвала га да, што се ноторних лажи тиче, обрати пажњу шта му говоре посланици, судије и онда ће „много тога сазнати о томе шта је ноторна неистина”.

Министар је узвратио да он нема проблем са помињањем Бога и да се и химна Србије која стоји и у Уставу зове “Боже правде”.

“Дозволите ми да устанем па да прочитам – ко не зна како се химна зове, да зна да се зове Боже правде”, рекао је Селаковић и почео да рецитује стихове химне.

Он је рекао и да они којима смета народна изрека “три пута бог помаже” не морају да је користе.

То је навело демократе да рекламирају повреду Пословника о раду праламента, па је заменик шефа посланичке групе ДС Јанко Веселиновић “указао” да је до сада била пракса да се химна изводи само на почетку и на крају пролећног и јесењег заседања, што сада није случај, као и да су је изводили „реномирани хорови из Србије“.

Председавајући Константин Арсеновић је одбацио тај аргумент и “закључио” да нема повреде Пословника.

И посланица ЛДП Радмила Геров је упитала да ли то министар можда мисли да посалници не знају химну, али и навела да би више волела да је уводно излагање о закону о прекршајима говорио из главе као што је цитирао стихове химне, а не читао са папира оно што већ пише у образложењу закона.

Међутим, посланик УРС Предраг Марковић у цитирању химне не види ништа спорно.

Он је рекао да ако неко сматра да је цитирање химне повреда Пословника има право да тако мисли, али да нема право ни да “притисне дугме у скупштини и учествује у њеном раду”.

У полемику се укључио и напредњак Зоран Бабић који је рекао да се залаже за рецепт селектора фудбалске репрезентације Синише Михајловића, али да се плаши да би у скупштини у том случају остало мало посланика.

Међутим, то се није свидело Веселиновићу, који је затражио од председавајућег да опомене Бабића, јер је, како сматра, увредио посланике наводећи да не може Бабић да оцењује “ко зна коју строфу химне”.

Опомену је ипак добила посланица ЛДП Јудита Поповић која је након оштре полемике и излагања социјалисте Неђе Јовановића рекла да “очигледно лаже”.

Опозиционе ДС и ЛДП су тражиле да се седница прекине, јер јој не присуствују представници Високог савета судства иако је на дневном реду и предлог те институције о избору судија. Председавајући је објаснио да нема основа за такав захтев, али је низ полемика и реплика завршен око 18 сати када је Арсеновић саопштио посланицима да је крај радног дана и да ће дебата бити настављена сутра.

Он је посланике подсетио и да ће им се пре наставка дебате на посебној седници обратити комесар за проширење ЕУ Штефан Филе.

НСПМ