Јаја за доручак помажу при мршављењу

jajaНаучници са Универзитета у Мисурију установили су да уобичајени енглески доручак спречава гомилање вишка килограма.

Ово истраживање је спроведено над гојазним тинејџерима између 18 и 20 година који су прескакали доручак, јели високопротеински доручак од јаја и немасне говедине с 35 грама беланчевина или здрави доручак од житарица. Сваки од доручака имао је 350 калорија и одређени удео масти, влакана и шећера.

Испитаницима су пре вечере скенирали мозак магнетском резонанцом, пратећи мождане сигнале мотивације за храну и награђивање. Забележено је да је високопротеински доручак давао већу ситост и смањила се активност мозга која контролише храну, као и вечерњи оброци пуни масти и шећера у односу на остале две групе.

Закључак ове студије гласи да доручак богат беланчевинама утиче на ситост током дана када се обично узимају висококалорични оброци.

Уколико нисте од људи који доручкују, не брините, истраживачи наводе да је потребно само три дана како бисте се привикли на нови дневни ритам. Оброк богат беланчевинама даће вам осећај ситости боље него оброк који је пун масти или угљених хидрата, те ће утицати на апетит током дана.

НАРОДНИ ЛЕК