ТЕКСАС: НОВИ ЗАКОН ШТИТИ ДЕЦУ ОД ОПАСНИХ ПРОЦЕДУРА ПРОМЕНЕ ПОЛА

greg-abot

Закон забрањује медицинске интервенције којима се мења биолошки пол детета и жели да спречи такво сакаћење деце путем лекова и процедура промене пола.

Тексас је стао на страну неколико других држава које предводе републиканци и забранио употребу блокатора пубертета, хормона супротног пола и операција промене пола за децу с родном дисфоријом. Нови закон, који је потписао републикански гувернер Грег Абот, забрањује медицинске интервенције којима се мења биолошки пол детета и жели да спречи такво сакаћење деце путем лекова и процедура промене пола.

Предлог закона СБ 14, који је државни Сенат усвојио с 19 гласова за и 12 против, нарочито забрањује примену медицинских третмана и операција које имају за циљ промену биолошког пола детета. Закон наводи да је пол детета одређен полним органима, хромозомима и профилима ендогених хормона, и супротставља се плановима лечења који афирмишу перципирани (самоодређени) пол детета ако се разликује од његовог биолошког пола.

Међутим, закон дозвољава прелазну фазу за малолетнике који тренутно добијају неки од третмана које закон забрањује. Они могу постепено укинути терапију на начин који се сматра безбедним и медицински прикладним, с циљем да се смањи ризик од компликација.

Закон такође забрањује државно финансирање или надокнаду трошкова поступака промене пола код малолетника. Закон СБ 14 ступиће на снагу 1. септембра 2023. године.

Тексас је решен да подигне бедем и одбрани се од ЛГБТ идеологије, с циљем заштите деце и традиционалних породичних вредности. У априлу, док је предлог СБ 14 пролазио кроз законодавно тело, донета је и забрана учешћа мушкараца у женским атлетским дисциплинама. Укупно 13 држава увело је сличне забране медицинских интервенција промене пола код деце, док су још четири ограничиле такве третмане. Неке од ових забрана, укључујући оне у Арканзасу и Алабами, тренутно су блокиране на суду, док су друге усвојене у најмање једном законодавном дому.

Извор:
ИФН