Усвојена Декларација из Јоханесбурга: БРИКС добија шест нових чланица

briks

Петнаести самит БРИКС-а успешно је завршен, поручио је јужноафрички председник Сирил Рамафоса

Данас је усвојена Декларација из Јоханесбурга у којој се сумирају закључци 15. БРИКС самита у том јужноафричком граду, поручио је председник Сирил Рамафоса трећег дана самита.

Нова декларација носи име „Јоханесбург-2“, рекао је Рамафоса.

Јужноафрички председник је изјавио да су се постојеће чланице сложиле око експанзије блока, те да ће Саудијска Арабија, Аргентина, Иран, Уједињени Арапски Емирати, Египат и Етиопија бити део БРИКС-а од 1. јануара 2024. године.

Током свог обраћања, Рамафоса је истакао да су земље-чланице БРИКС-а забринуте због сукоба у свету и залажу се за мирно решење.

Он је такође напоменуо да је сада јединствен тренутак у свету за прелазак на „локалне валуте, алтернативне финансијске процедуре и системе плаћања.“

Лидери су задужили министре финансија својих земаља да раде на овим питањима, додао јужноафрички председник и нагласио да је БРИКС спреман да тражи могућности за побољшање стабилности, поузданости и поштења у глобалној финансијској архитектури.

Председник Бразила Лула да Силва је затим истакао да је много тога учињено током године која је претходила самиту.

Како је истакао, чланице БРИКС-а се много разликују, али је искуство показало да та разноликост није препрека, већ снага. БРИКС нуди нова решења, рекао је Лула, а посебан резултат овогодишњег самита јесте прихватање нових чланова.

Присуство десетине лидера Глобалног југа на овогодишњем самиту БРИКС-а показује да је свет данас далеко комплекснији од размишљања из времена Хладног рата, а који неки желе да врате на снагу, напоменуо је Лула током данашњег скупа и додао да, уместо сврставања у блокове и гајења неповерења, међународна заједница ојачати сарадњу са Глобалним југом.

Опште благостање је једино могуће ако су међународна заједница инклузивнија и равноправнија, закључио је.

Премијер Индије Нарендра Моди је истакао да је његова земаља увек и у потпуности подржавала експанзију блока, уз веру да ће додавање нових чланица додатно оснажити БРИКС, и додати нову снагу заједничким подвизима.

То ће такође оснажити веру многих земаља широм света у мултиполарни светски поредак, истакао је Моди. БРИКС може послужити и као узор за реформе других међународних институција које су основане у XX веку, оценио је премијер Индије.

Говорећи на данашњем самиту, Нарендра Моди је напоменуо да термин „Глобални југ“ за његову земљу није пука дипломатска фраза.

„У нашој заједничкој историји, ми смо се борили против колонијализма, а Махатма Ганди је на афричком континенту развио концепте не-насиљу и затим их користио у борби Индије за слободу“, рекао је Моди, подсетивши и на чувене афричке борце за слободу попут Нелсона Манделе.

Индија додељује високи приоритет својим односима са Африком, и отворила је шеснаест нових представништава широм континента, рекао је индијски премијер, подсетивши да је Африка четврти највећи трговински партнер и пети највећи инвеститор у његовој земљи.

Председник Кине Си Ђинпинг изјавио је да земље-чланице ове организације имају важну улогу, и на њима је велика одговорност за мир и развој у свету.

Како је рекао, ширење БРИКС-а је у складу са очекивањима међународне заједнице и заједничким интересима земаља у развоју.

Проширење представља нови почетак за сарадњу у БРИКС-у и има много тога што ова организација може остварити. Будућност БРИКС-а је светла, поручио је Си.

Извор:
РТ