Декларација из Атине са самита ЕУ и лидера Западног Балкана: „Непоколебљива подршка суверенитету и територијалном интегритету Украјине у њеним међународно признатим границама, заснованих на вредностима демократије и владавине права против руске агресије“

atina-lideri

Након неформалне вечере у Атини, 11 лидера балканских земаља потписало је синоћ декларацију којом су изразили „непоколебљиву подршку независности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине у њеним међународно признатим границама, заснованих на вредностима демократије и владавине права против руске агресије“, како пише у документу.

Наводи се да је изражена посвећеност Украјине и Молдавије у предузимању наредних корака у њиховом процесу придруживања након што заврше неопходне реформе.

„Чврсто верујемо да је 20 година након самита у Солуну и у светлу нове геополитичке реалности, време да се усвоји храбар и амбициозан крајњи циљ који ће послужити као водич, инспирација и оквир. Руска инвазија на Украјину је кључни моменат за Европу, која ствара нови ниво свести о заједничким принципима, јединству и заједничкој будућности унутар ЕУ. Ово је критичан тренутак за безбедност, мир и стабилност нашег европског континента. Срушени су закони и принципи који су тако дуго доприносили стабилном и предвидивом европском безбедносном поретку и поново смо сведоци испољавања деструктивних ефеката ревизионизма“, наводи се у тексту објављеном на сајту грчке владе.

Како се наводи у тексту, изражава се „непоколебљива подршкау независности, суверенитету и територијалном интегритету Украјине унутар њених међународно признатих граница, заснованих на вредностима демократије и владавине права“.

„У нашим данашњим разговорима у Атини, изразили смо подршку и захвалност за искрене напоре председника Украјине Володимира Зеленског да постави принципе мира у складу са Повељом УН, у својој формули мира. Такође смо поздравили напоре Генералне скупштине УН да промовише свеобухватан, праведан и трајни мир у Украјини. Сложили смо се да не може бити некажњивости за ратне злочине и друге злочине као што су напади на цивиле и уништавање инфраструктуре и сви одговорни морају одговарати“, наводи се у тексту декларације, који преноси грчки Катхимерини.

Истиче се да је Солунски самит пре 20. година признао да Западни Балкан припада Европској унији.

„Ескалирајући агресорски рат против Украјине открио је хитну потребу за снажном, отпорном и инклузивном ЕУ као каменом темељцем мира и просперитета између наших народа у овим тешким временима. Нагласили смо да Западни Балкан, Украјина и Република Молдавија, које су географски суседне државама чланицама ЕУ, имају заједничко европско наслеђе, историју и будућност дефинисану заједничким приликама и изазовима. Као стратешко улагање за мир, безбедност и стабилност у Европи, важно је да ови региони буду прихваћени као пуноправни чланови европске породице“, закључује се у тексту заједничке Декларације.

Ову вечеру је организовао премијер Грчке Киријакос Мицотакис, а лидери су се, у присуству председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен и председника Европског савета Шарла Мишела, сложили да, између осталог, „не могу проћи некажњено ратни злочини и друга зверства, као што су напади на цивиле и уништавање инфраструктуре“. На вечери су учествовали и лидери Украјине и Молдавије.

Атинска декларација, која укључује осам ставова које су усвојили лидери, објављена је на енглеском језику, а такође се наводи да поред Западног Балкана, европску баштину деле и Украјина и Република Молдавија, које су географски суседне државама чланицама ЕУ.

„Као стратешко улагање у мир, безбедност и стабилност у Европи, важно је да ови региони буду прихвац́ени као пуноправни чланови европске породице“, стоји у декларацији.

Извор:
НСПМ