Јекатеринбург, престоница Урала, слави 300. рођендан

jekaterinburg

Град је основан 18. новембра 1723. године по указу императора Петра I, али се Дан града званично обележава треће суботе августа (ове године је то 19. август). Јекатеринбург је добио име у част царице Катарине I, супруге Петра I.

Историјат Јекатеринбурга почиње од железаре у центру града, која је радила све до 1808. године. До краја 19. века у граду се између осталог ковао већи део металног новца Руске империје. Данас се на месту старих радионица налази Историјски трг са неколико музеја.

У совјетско време се Јекатеринбург звао Свердловск (од 1924. до 1991) по револуционару Јакову Свердлову и тада је постао велики индустријски центар.

У време Великог отаџбинског рата овде се производио легендарни тенк Т-34, а касније су прављени рударски багери и парне хидрауличне пресе.

Јекатеринбург, северни део града, 1909.

Јекатеринбург, северни део града, 1909.

Поглед на Јекатеринбург из куће начелника Рударског округа, 1909.

Поглед на Јекатеринбург из куће начелника Рударског округа, 1909.

Свој архитектонски изглед град дугује зградама саграђеним у стилу совјетског конструктивизма. Овде је 1991. почео са радом једини метро на Уралу.

Он повезује рејон фабрике „Уралмаш“ са историјским центром града и периферијом. Иначе, поред модерних картица у њему важе и стари метални жетони Московског метроа.

Дакле, ако их нађете негде међу заборављеним стварима, имајте у виду да вам оне у Јекатеринбургу могу бити од користи.