Судије Срби на КиМ полагаће заклетву шиптарској „држави“?

Zakletva

БЕОГРАД – Шеф тима за имплементацију договора из Брисела Вељко Одаловић каже да се Београд и Приштина јос нису договарали о процедури полагања заклетве судија и припадника полиције на Косову, али да би то могло да буде препрека у остваривању споразума у тим областима.

„О томе се нисмо ни договарали и то је један од услова који је врло тешко прихватљив за судије и тужиоце“, рекао је Одаловић Тањугу.

Како је рекао, приштинска делегација на томе инсистира. Одаловић се ипак нада да ће бити пронађено решење и да неће, како је казао, остати у међупростору.

По Одаловићевим речима, проблем је што се током процеса поставља све више препрека које су тешко прихватљиве.
„Како се одмакнемо од једне теме, они поставе нови услов, на пример код разговора о полицији они траже оружје, траже цивилну заштиту, а о томе се још није разговарало“, рекао је Одаловић и приметио да је то „механизам који смо већ виђали“.

Дневник Трибуна је данас, позивајући се на изворе упућене у диалог Београда и Приштине, објавио да би процедура полагања заклетве судија и припадника полиције могла да буде следећа препрека у остваривању споразума у области полиције и судства.

Према тим изворима, српска страна је одбила да припадници структура које ће се придружити Полицији Косова положе заклетву, као и да учествују у другим процедурама пријема у ПК.

Извори дневника су такоје рекли да је припремљена посебна процедура оспособљавања ових припадника полиције у Центру за безбедност у Вучитрну , али да су се томе представници Београда успротивили.

Представници Београда су и против тога да и судије који ће постати део судског система Косова положе заклетву.

Такозвана заменица косовског премијера и шефица приштинске делегације Едита Тахири потврдила је за Трибуну да је полагање заклетве препрека која се појавила и навела да је у среду затражен састанак са посредницима из ЕУ.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП