РТ: Састанак у Саудијској Арабији је „покушај стварања антируске коалиције“ – Москва

saudijska arabija

Руско министарство спољних послова изразило је наду да ће међународна заједница прозрети трик Кијева

Права сврха предстојећих мировних преговора о Украјини, чији је домаћин Саудијска Арабија, које су покренули Запад и Кијев, јесте изградња антируске коалиције, саопштило је у среду Министарство спољних послова у Москви. У разговорима, о којима је прошле недеље писао Волстрит џурнал, заказани у Џеди 5. и 6. августа, учествоваће око 30 земаља, укључујући САД и земље из Европе, Азије, Африке и Латинске Америке.

Састанак су касније потврдили украјински званичници, иако се нашироко наводи да Русија није била позвана на преговоре.

У коментару руском пословном дневнику Комерсант, министарство је састанак описало као трик „кијевског режима и његових западних спонзора“ да промовишу формулу украјинског председника Володимира Зеленског за окончање сукоба.

План, који је објављен прошле јесени, позива Русију да повуче све своје трупе са територије коју Кијев сматра својом и подвргне се кривичном гоњењу за наводне ратне злочине. Москва је одбацила предложене услове као неприхватљиве, тврдећи да су знак да Украјина није озбиљна у преговорима.

Министарство спољних послова је додало да преговори у предложеном формату представљају „покушај да се искористе искрене намере земаља [учесница] да би се формирала антируска коалиција“.

„Претпостављамо да су наши партнери реални у вези са таквим догађајима и добро су свесни токсичних намера Кијева и Западњака, који покушавају да их преваре да стану на њихову страну и да се повуку од Русије“, саопштило је министарство.

Такође је поновило да партнери Москве деле њен став да су преговори о миру у Украјини немогући без Русије. „Сигурни смо да ће се придржавати таквог приступа ако буду учествовали у консултацијама у Саудијској Арабији“, изјавили су Комерсанту у министарству.

Мексички председник Андрес Мануел Лопез Обрадор изјавио је у понедељак да његова земља неће учествовати у преговорима у Саудијској Арабији, објаснивши да би они имали смисла само ако би били присутни и Кијев и Москва.

Међутим, прес секретар Кремља Дмитриј Песков изјавио је да ће Русија пазити на састанак, поновивши да Москва увек поздрављала покушаје да се конфликт реши мирним путем. У међувремену, портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да разговори „неће бити бескорисни“ ако „помогну Западу да схвати да план Зеленског нема перспективе“.

Извор:
ВОСТОК