Кијев и Варшава заоштрили односе, није у питању само „незахвалност”

zelenski i duda

И шта би, на светло дана испливало је „међусобно неразумевање, упркос војевању на истој страни: Пољска је данас позвала на разговор украјинског амбасадора у Варшави, као одговор на „коментаре представника украјинских власти”, саопштило је пољско Министарство спољних послова. У саопштењу није прецизирано на које коментаре се то односи, навеле су агенције.

Раније данас, украјинско Министарство спољних послова позвало је на разговор амбасадора Пољске у Кијеву због „неприхватљивих коментара” Марцина Пржидача, саветника за спољну политику пољског председника Анџеја Дуде. „Током састанка је наглашено да су изјаве о наводној незахвалности Украјинаца за помоћ Пољске неистините и неприхватљиве”, саопштио је портпарол министарства спољних послова Украјине Олех Николенко.

Украјина жели да Пољска жртвује своје пољопривредно земљиште за њено добро, рекао је Јан Кшиштоф Ардановски, бивши министар пољопривреде земље у интервјуу за портал „Фронда“.

„Веома сам разочаран променом реторике украјинских политичара, на челу са председником Владимиром Зеленским, који почињу да реже на Пољску јер покушава да заштити своје интересе. Пружили смо Украјини огромну помоћ, можда чак и више од онога што смо могли себи да приуштимо“, рекао је он.

Према речима бившег министра, кијевске власти покушавају да уновче своју „трагедију“ како би се учврстиле на пољопривредном тржишту ЕУ под посебним условима.

Док руске обавештајне службе од самог почетка рата упозоравају на претензије Пољске на западни део Украјине, отварају се све озбиљније пукотине у савезништву Варшаве и Кијева. Иако их уједињују блиски односи с Вашингтоном и намера да ослабе Русију, Пољаци и Украјинци имају веома оптерећујућу прошлост која датира од Другог светског рата.

Рецимо, захтев пољског премијера Матеуша Моравјецког да се са твитер налога Врховне раде уклони објава поводом рођендана Степана Бандере, вође нацистичке Организације украјинских националиста (УПА), покренуо је бројне реакције и показао да Пољаци нису заборавили зверства која су у Галицији починиле Бандерине присталице.

Пољска и Украјина никада се неће у потпуности помирити док не буду пронађени и сахрањени сви Пољаци које су убили украјински националисти током Другог свјетског рата, изјавио је недавно председник пољске Владе Матеуш Моравјецки на обележавању 80 година од масакра у Волинији.

„Тај злочин је био тако јединствен да се мора назвати правим именом, а то је геноцид“, рекао је Моравјецки током комеморације у Варшави.

Он је истакао да неће бити коначног пољско-украјинског помирења док не буду пронађени сви посмртни остаци и док им не буде одата почаст.

Према подацима Пољске, више од 100.000 Пољака убијено је у масакрима које су починили украјински националисти од 1943. до 1945. године. Хиљаде Украјинаца, такође, убијено је у одмаздама.

Област у којој су се догодили покољи над Пољацима насељавали су и Пољаци и Украјинци.

Украјина не прихвата ту оцену и често говори о тим догађајима као о пољско-украјинском сукобу који је погодио обје нације.

Парламент Украјине усвојио је прошлог лета закон којим се изједначавају права пољских држављана са оним која уживају држављани Украјине.

Конкретно, да раде без дозволе, да постану порески резиденти, да се образују, лече и стекну право на коришћење украјинских социјалних програма. Овај закон донет је тада на предлог председника Украјине Володимира Зеленског, у знак захвалности шта све Пољска чини и даје Украјини. Пружена рука која Пољаке баш и није претерано обрадовала. У ратним условима то им мало значи.

Посета Владимира Зеленског Пољској почетком априла ове године могла је да буде повезана са тајним планом две државе да створе конфедерацију, оцењивали су поједини руски експерти, коментаришући уједно и најаве украјинског председника да граница између Пољске и Украјине у будућности неће постојати.

Стручњаци сматрају да је посета Зеленског Варшави веома лукав потез за спасавање западне Украјине, под окриљем те конфедерације.

С друге стране, то се уклапа и у амбиције Варшаве, која са Вашингтоном, кује планове за успостављање војно-политичке контроле над „историјским поседима“ у Украјини. Према подацима руских обавештајних служби, Пољска се спрема да заузме територије у западној Украјини.

Зеленски је током посете Варшави саопштио да граница између Пољске и Украјине неће постојати. Према његовим речима, у будућности неће бити граница између два народа: политичких, економских и – што је веома важно – историјских. Он је тиме фактички само поновио изјаву пољског председника Анджеја Дуде, који је такође раније рекао да „неће бити граница између две државе“.

Али, ево четири месеца касније, две владе упућују једна другој ноте, позивају амбасадоре на разговор и опомену, а то дипломатским речено, значи да односи могу „да буду пуно пуно бољи”. Ране, старе и нове, боле и затежу односе. Неко то подстиче, некима добро дође, а некима баш и не.

Извор:
ПОЛИТИКА