Политика: Неизвесна судбина Срба у Куртијевим затворима

zatvor

Косовска Митровица – Судбина брутално претучених Срба – Милуна Миленковића Лунета (35) и Душана Обреновића (28) из Косовске Митровице, али и Ненада Орловића (31) из Звечана – и даље је неизвесна будући да Приштина одбија да их пусти на слободу. Сва тројица су оптужена због догађаја на северу Космета, с тим што специјално тужилаштво тзв. Косова Миленковића терети, по речима адвоката Миодрага Бркљача, за наводни „тероризам” почињен крајем прошле године. А Обреновићу и Орловићу, којег су полицајци под контролом режима Албина Куртија снимали голог до паса и са кесом на глави, на терет се ставља да су 29. маја ове године одговорни за „угрожавање лица која су под међународном заштитом”.

Апел међународној заједници да утиче на Приштину да се на слободу пусте преостали Срби који су ухапшени упутио је прексиноћ и председник Србије Александар Вучић. „Моја молба међународној заједници је да утиче да преостали Срби буду пуштени, посебно што имамо значајне дојаве о њиховом малтретирању и да тешко подносе услове у којима се налазе. Било би трагично ако би им се нешто догодило. То би имало несагледиве последице”, казао је Вучић.

Миленковић, Обрадовић и Орловић налазе се тренутно у затвору високог ризика у Подујеву, где је од 15. децембра утамничен и Слађан Трајковић (53) из Косовске Митровице, који би данас први пут требало да се појави пред специјалним судом у Приштини. Он је бивши косовски полицајац који је у тој служби био десет година и прошао све безбедносне провере. Упркос томе, ухапшен је надомак своје куће у Бошњачкој махали, мултиетничком кварту у Косовској Митровици. И поред тешких дијагноза – рак панкреаса, дијабетес од којег му се отварају ране на ногама, али и повишени крвни притисак – затворски лекари и чувари, како каже Сузана Трајковић, супруга утамниченог Слађана, „као да иду на то да мој Слађан у затвору умре”.

„И даље му не дају лекове по 15 и више дана, тек понекад лек за болове. Он више није онај човек. Психички и физички не личи на себе. Ослабио је 30 килограма и једва се креће од болова и слабости. Сви апели међународним представницима остају само мртво слово на папиру. Пре неки дан су га посетили представници Еулекса, али очигледно да су тек реда ради ишли. Ништа нам не говоре”, каже у телефонском разговору за „Политику” видно узнемирена Сузана Трајковић. Додаје да је у овом моменту познато да ће се данас Слађан први пут наћи пред Специјалном суду у Приштини, „где ће му бити прочитана оптужница”. Она не верује да ће њој и пријатељима бити омогућено да се појаве у судници. Сумња да ће рочиште бити отворено за јавност. „Без обзира на то да ли ће да нас пусте или не, ми ћемо бити подршка мом супругу испред суда”, каже Сузана. Специјално тужилаштво Косова је 1. јула подигло оптужницу против Трајковића, где му се на терет наводно ставља „ратни злочин у периоду од 1998–1999. у региону Вучитрна”.

Примери тортуре и неправде над Србима у затворима су бројни, како над онима северно од Ибра, тако и на остатку КиМ, као у случају ухапшених за наводне злоупотребе у случају Брезовица, који се мимо устаљене праксе за такво дело више од годину дана држе иза решетака. Упркос свему, Курти јуче не само да није показао намеру да преиспита своје одлуке, већ је критиковао рад Тужилаштва и њихове одлуке да се поједини Срби пусте на одбрану са слободе, што је у последњих десетак дана учињено у четири процеса.

Када је у питању Миленковић, тренер кик-бокс клуба у Косовској Митровици, који је брутално претучен од стране припадника специјалне јединице Росу, али и приштинских агената у цивилу, познато је да му је притвор продужен до 13. септембра. Адвокат Миодраг Бркљач на наше питање да ли је могуће да Миленковић уз јемство буде пуштен да се брани са слободе, негативно одговара. „Миленковића третирају као ’тежи случај’. На терет му стављају наводни тероризам, вођење терористичких акција, напад на службене просторије општинске изборне комисије. Теоретски постоји да би могао да буде пуштен уз јемство, али је овде суд јасно нагласио да би Миленковић могао да понови догађај, да би наводно могао да утиче на сведоке… Тако су за сада наше жалбе пале у воду. Али нећемо стати на овоме, жалићемо се вишим инстанцама”, каже за „Политику” адвокат Бркљач.

Бркљач страхује и да ће „Приштина наставити да трага и да хапси наводне саучеснике Миленковића, а који се исто терете за наводни тероризам”. На наше питање како се Миленковић „држи”, одговара да му је посебно тешко пало када је чуо да владика рашко-призренски није добио дозволу да га посети. „Уложио сам жалбу против те одлуке специјалног суда, али одговор другостепеног већа још нисам добио. Како сам обавештен и владика ће предузети одређене мере како би Миленковића посетио у притвору”, каже Бркљач, који је пре неколико дана посетио Миленковића, а породици је омогућено да га два пута месечно посећују у притворској јединици.

У случају Ненада Орловића, радника перионице у Косовској Митровици, који је фактички киднапован 23. јуна, а над којим су се косовски специјалци приликом испитивања такође иживљавали, још је непознаница коју ће му казну специјално тужилаштво Косова одредити. Адвокат Небојша Влајић је јуче у краткој писаној поруци новинару „Политике” потврдио да је уложена жалба. За то време Душан Обреновић, младић из Косовске Митровице који је јавности познат по преласку из ислама у православље, још увек чека нову одлуку суда на понуђено јемство, које је пре извесног времена одбијено. Обреновић је фактички отет док је мирно седео на асфалту на протесту у Звечану 29. маја. То су показали и снимци достављени тужилаштву. Уколико приштинско правосуђе и даље буде одбијало јемство за Обреновића, он ће након продужетка притвора за још два месеца, у затвору у Подујеву, да остане до 29. августа.

Извор:
НСПМ