Радне навике се развијају од малих ногу: У Русији усвојен закон о обавезном друштвено корисном раду

ruska deca

Државна дума усвојила је измене и допуне закона „О образовању“, којим се уводе принципи радног васпитања школараца, враћању сребрне медаље и утврђује се нови назив предмета Основе безбедности живота.

Закон проширује појам „васпитања“ и садржи појашњење да се ради о делатности која има за циљ, између осталог, изградњу радних навика код ученика, одговорног односа према раду и његовим резултатима.

Тако ће ученици бити обавезни да учествују у друштвено корисном раду, предвиђеном образовним програмом, водећи рачуна о узрасту и психофизичким карактеристикама.

Између осталог, деца ће учествовати у садњи дрвећа и цвећа у школском дворишту, учествоваће у организацији часа, помагаће у библиотеци или музеју.

Како је приметио председник Думе Вјачеслав Володин, сада закон забрањује ученицима да помажу наставнику или чисте учионицу, а љубав према послу мора да се усађује у школи.

Поред тога, након ступања закона на снагу, у школе ће се вратити медаље „За посебна постигнућа у образовању“ II степена. Да бисте добили сребрну медаљу, на крају године не бите смели да имате више од две четворке.

Назив предмета Основе безбедности живота ће се променити у „Основи безбедности и одбране Отаџбине“.

Извор:
СПУТЊИК