ОПШТА ПРЕВАРАНТСКА ИГРА: Гутереш одговорио Цвијановић да УН нису потписнице Дејтонског споразума

guteres_

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш је на захтев српског члана Председништва БиХ Жељке Цвијановић, да се институцијама БиХ достави одлука Савета безбедности о именовању високог представника у БиХ Кристијана Шмита, одговорио да УН није потписник Дејтонског споразума нити је УН члан Већа за имплементацију мира (ПИЦ) јединог релеватног тела за именовање високог међународног представника у БиХ, преносе федерални медији.

Цвијановић је недавно од Гутереша тражила да им из Савета безбједности УН доставе одлуку о именовању немачког дипломате Шмита за високог представника у БиХ у складу са, како је навела, Анексом 10 Општег оквирног споразума за мир, Дејтонског споразума из 1995. године.

У одговору који је, како се наводи, достављен преко Мисије УН у БиХ напомиње се да су документа СБ УН јавности на располагању на Службеном документационом систему УН.

Додали су и да Секретаријат УН остаје посвећен подршки БиХ на њеном путу ка одрживом миру и развоју.

Надамо се да ћемо и убудуће наставити сарадњу са свим елементима у држави који воде том циљу, стоји у одговору Гутереша.

Цвијановић: Ако је то заиста одговор Гутереша, онда је ОУН инструментализована

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је данас да, уколико је то заиста одговор генералног секретара Антониа Гутереша који је доспео у медије, а не у њен кабинет, онда је то, како истиче, део игре у којој треба урадити све да се сакрије истина.

Цвијановић је то рекла коментаришући одговор Гутереша објављен у федералним медијима на њен захтев да из Савета безбедности њој и институцијама БиХ доставе одлуку о именовању Кристијана Шмита за високог представника.

На питање Срне да прокоментарише одговор Гутереша да, како су пренели медији, „УН нису потписник Дејтонског споразума нити су УН члан ПИК-а, који је релевантан за именовање високог међународног представника у БиХ“, Цвијановић истиче да, ако је то заиста одговор Гутереша, то би била само потврда да је ОУН инструментализована јер су ту, како истиче, нажалост, поновљене речи представника једне чланице Савета безбедности УН, које тај представник пласира у разговорима са представницима других држава кад их убеђује да треба санкционисати Републику Српску.

„Е, сад било би логично да питамо УН зашто су они губили време и резолуцијама Савета безбједности УН потврђивали именовања читавог низа високих представника, ако с тим немају ништа? Чему онда служи њихова база података у којој постоје одлуке ранијих именовања? Да ли су узурпирали нечија права и бавили се послом који им не припада? И зашто су, примера ради, ставили на дневни ред именовање Кристијана Шмита, које успут речено, није успело добити подршку Савета безбедности УН ако с тим немају ништа“, пита Цвијановић.

И коначно, Цвијановић пита шта то значи у контексту Уставног суда БиХ, ако је тачно то што одговарају из УН с обзиром на то да је тај Уставни суд БиХ 2006. године рекао да високи представници морају бити верификовани у Савету безбједности.

„Значи, у питању је општа преварантска игра јер је овај одговор настао као плод притисака, а не одговора достојног такве глобалне организације и међународног права. Мислим да су се запетљали у сопствену импровизацију и да је ово једна срамотна, веома срамотна ситуација. Чак морам признати да ми делује да је овај одговор писао неко други, а да је Гутереш само доведен у позицију да га потпише“, навела је Цвијановић.

Ово је, истиче, уједно била и потврда бескорисности дипломатске мреже БиХ, јер је ван сваке памети да одговор прво заврши у медијима, него у њеном кабинету, којем су га дужни проследити.

„Очигледно је српски члан под блокадом МИП-а, па прво морају да изанализирају садржај и да га проследе само ако им одговара“, констатовала је Цвијановић.

Аулић: Одговор Гутереша у медијима је доказ да је БиХ лакрдија од државе

Саветник српског члана Председништва БиХ Саша Аулић изјавио је данас да је на делу очигледно општа дипломатска хајдучија бошњачког фактора у МИП-у и ДКП мрежи.

Он је упитао како медији могу добити садржај писма, пре него што га добије српски члан Председништва којем је намењено.

Реагујући на то да је одговор из УН намењен српском члану Председништва БиХ доспео у медије, а не у њен кабинет, Аулић је рекао Срни да је ово још једна потврда да је БиХ лакрдија од државе, а да убрзаном урушавају њених институција највише доприносе управо они који се у њу највише заклињу, као и странци који тако безочну анархију свесрдно подржавају.

„Да је БиХ заиста држава, као што није, они који су за овај дипломатски скандал одговорни задржали би се на својим позицијама таман колико им је потребно да покупе своје ствари из канцеларија“, навео је Аулић.

Ковачевић: Гутереш написао много, али не и да нема одлуке о именовању Шмита

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је да је генерални секретар УН Антонио Гутереш само добар дипломата јер је написао много реченица да не би написао једну и једину тачну, а то је – да не постоји релевантна резолуција Савета безбедности УН којом се Кристијан Шмит потврђује за високог представника у БиХ.

„Све јасно“, написао је Ковачевић на Твитеру.

Извор:
ПРАВДА