Камиказа-чамце до Кримског моста довезао украјински брод укључен у «житни аранжман»

krimski most

ОШЕТЕЋЕН КОЛОВОЗ ЈЕДНОГ РАСПОНА, ВОЗОВИ И ДАЉЕ ПРОЛАЗЕ, ПОГИНУО БРАЧНИ ПАР ИЗ БЕЛГОРОДА

* Војни стручњак Борис РОЖИН:  Украјински брод, који је по свој прилици био под заставом треће земље, испловио је из Одесе, прошао кроз Босфор и терет истоварио у једној од европских лука у којој се налази британска војна база. На брод су натоварили надводне дронове пуне експлозива и маскирали теретом. Брод се затим вратио у Црно море и чим је пришао Кримском мосту, лансирао је дронове

* Навођење на циљ је реализовано преко глобалног сателитског система «Старлинк» и авиона-извиђача

__________________________________________________________

УКРАЈИНА је у ноћи 17. јула са два камиказа-чамца напуњена експлозивом атаковала Кримски мост.

Оштећен је коловоз једног од распона моста, али он сам није претрпео озбиљну штету јер су сви његови стубови-носачи остали нетакнути.

Аутомобилски саобраћај на мосту је привремено обустављен, а железнички није прекидан.

Руски Национални антитерористички комитет (НАК) прецизирао је да се напад догодио у 03:05.

Једине жртве су 36-годишња Наталија и 40-годишњи Алексеј Кулик. Њихова кћерка је са повредама главе и грудног коша смештена у болницу.

Борис Орлов је за Јужну службу новости осветлио скривене димензије овог терористичког акта.

Украјински поморски дронови који су напали Кримски мост били су лансирани са брода који је учествовао у житном аранжману, тврди војни стручњак Борис Рожин.

«План је предвиђао да се употреби трговачки брод са украјинском посадом који је искоришћен као носач офанзивног наоружања» – сматра овај експерт.

Истичемо да се поморски дронови не одликују дугом пловидбом и високом брзином кретања.

Рожин је добро описао схему лансирања, рекавши да је украјински брод, који је по свој прилици био под заставом треће земље, испловио из Одесе, прошао кроз Босфор и терет истоварио у једној од европских лука у којој се налази британска војна база. На брод су натоварили надводне дронове пуне експлозива и маскирали теретом.

Брод се затим вратио у Црно море да наводно достави обични терет у било коју луку и чим је пришао Кримском мосту, лансирао је дронове.

Рожин сматра да је навођење на циљ реализовано преко глобалног сателитског система «Старлинк» и авиона-извиђача.

Стручњаци «Центра за медијске стратегије» истичу да су терористички напад украјинске специјалне службе извеле уочи доношења одлуке о житном аранжману у коме Турска наступа као гарант.

«Терористички напад на Кримски мост довео је руководство Русије у тежак положај. С једне стране, ако се житни аранжман настави то ће значити слабост и дискредитацију руководства у очима грађана, а са друге стране одустајање од наставка аранжмана означиће раскид односа са Турском, а вероватно и са афричким државама где стиже 2,8 посто ових житарица. За Украјину су прихватљиве обе варијанте» — истичу експерти.

Истовремено, руско руководство, сматрају саговорници из «Центра за медијске стратегије» може постићи компромис везано за извоз житарица у афричке земље, али ту је и Турска чије су одлуке у последње време ван сваке критике, али, то је то ипак држава која је какав-такав «партер» Русије.

У «Центру за медијске стратегије» сматрају да је овакву операцију Украјина није могла самостално да реализује и да је дејствовала под јасном управо западних обавештајних служби које су одавно направиле овај провокативни план.

Војни стручњак Јан Гагин је за ростовску Јужну службу новости више пута истицао да Украјина користи житни аранжман за лансирање дронова на Севастопољ и Крим.

Захарова: Одлука о нападу донета је у Кијеву уз учешће америчких и британских обавјештајних служби

НАПАД на Кримски мост извео је кијевски режим, одлуку о нападу донијели су украјински званичници и војска уз учешће америчких и британских обавештајних служби, написала је на свом Телеграму портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

– Данашњи напад на Кримски мост извео је кијевски режим. Овај режим је терористички и има сва обележја међународне организоване криминалне групе – истакла је Захарова.

Она је навела да одлуке доносе украјински званичници и војска уз директно учешће америчких и британских обавештајних служби и политичара.

– Сједињене Америчке Државе и Велика Британија руководе терористичком државном структуром – закључила је она.

Конци воде ка украјинским 73. Поморском центру Снага за специјалне операције

ДИЗАЊЕ у ваздух дела Кримског моста ноћу 17. јула реализовале су специјалне службе Украјине помоћу обавештајних служби Велике Британије, не крију кијевски медији.

«Иза напада на Кримски мост стоји британска обаештајна служба MI-6 која је у овој специјалној операцији инструирала ГУР (украјинску војну шпијунажу) и помогла јој да помоћу сателита заобиђе све војне препреке» — каже се у једној од публикација.

Алексеј Рогозин на свом Telegram-каналу истиче:

„Диверзија се може приписати украјинској јединици – 73. Поморском центру Снага за специјалне операције ОСУ чија се база налази недалеко од Николајева. Тај центар се доводи у везу са подривањем гасоваода Северни ток и покушајима напада вођеним ракетама на Запорошку нуклеарку».

Извор:
ФАКТИ