Одређен притвор игуману Кијевско-печерске лавре: Кауција више од пола милиона долара

mitropolit pavle kijevo lavra

Митрополит Павле остаће у истражном притвору до 14. августа

Суд у Украјини преиначио је раније изречену казну старешини Кијевско-печерске лавре, митрополиту канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) Павлу са кућног притвора на притвор уз могућност кауције од 33 милиона гривни (893.500 америчких долара), објавило је украјинско издање „Страна.уа“.

Како се наводи, 62-годишњи митрополит који је одведен у истражни притвор, остаће тамо до 14. августа.

Митрополит је изјавио да није сагласан са оптужбама и да нема новца за кауцију.

„Судија је донела пресуду под притиском људи којима је то у интересу. Мени се суди због Христа, цркве, вере. Остало је на адвокатима“, казао је митрополит Павле.

Намесник Лавре је, пре него што су га извели из ходника, тражио да му се дозволи да узме таблете и Јеванђеље из аутомобила.

Претходно, митрополит се налазио у кућном притвору под оптужбом да је распиривао верску мржњу и да је оправдавао активности Русије.

Намесник Лавре изјавио је раније да су „оптужбе против њега измишљене и да се њему суди због вере у Христа пошто одбија да призна украјинске расколнике из тзв. Православне цркве Украјине (ПЦУ)“.

Украјинске власти су у протеклих годину дана организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној фактичкој забрани у Украјини.

Служба безбедности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ, спроводи „контраобавештајне мере“ – претресе епископа и свештеника у црквама и манастирима, у потрази за доказима „антиукрајинског деловања“.

Извор:
РТ