Избегавајте ове опасне намирнице

hot-dogВећ је и вама пуно информација о томе што је добро, а што лоше за ваш организам. Ипак, треба се барем упознати са неким чињеницама и на основу разума можда донети исправну одлуку. У даљњем тексту ћемо вам указати на неке намирнице и њихова доказана лоша својства.

Бели хлеб – Изненађујуће, али није баш прикладан за ваш организам

Савременом прерадом пшенице брашно губи готово све витамине, влакна и друге важне хранљиве састојке које наш организам тражи. Такво брашно када дође у наше тело постаје сметња за пробавни систем који не зна како да га правилно пробави, што за собом вуче и многе друге здравствене проблеме.

Исто тако, рафинирано бело брашно избељено је хлоридом и третирано бромидом, а те су хемикалије повезане с болестима штитне жлезде и оштећењима неких других органа.

Избегавајте смрзнуту храну

Већина конвенционално припремљене смрзнуте хране садржи разне конзервансе, хидрогенизирана уља, прерађену со и друге састојке.

Притом не треба заборавити да су та јела већ претходно кувана те су изгубила готово све хранљиве састојке, од којих неће остати ништа након што их ‘докрајчимо’ код куће у микроталасној пећи. Зато се таква паковања (уз малобројне изузетке) и називају ‘замрзнута болест’ те бисмо их требали свакако избегавати.

Сухомеснати производи нису најбољи избор

Ако причамо о нездравој храни ту треба да споменемо и сухомеснате производе.

Треба добро да размислити пре него посегнете за каквом саламом, кобасицом или виршлом, јер се у тим намирницама налазе нитрати, нитрити и други хемијски конзерванси који су повезани са срчаним и канцерогеним обољењима. Ако баш волите такву храну, пре употребе проверите састојке.

Кокице из микроталасне пећи нису здраве

Изгледају безазлене, но пуцкетаве кокице из микроталасне пећи, у којима уживате док гледате узбудљиви филм, заправо су штетне за организам. Најчешће је то генетски модификовани кукуруз зачињен прерађеном соли и разним хемикалијама, адитивима и појачивачима укуса.

Поврх свега, кокице из микроталасне садрже и хемијски састојак диацетил који штетно делује на плућа и узрокује разне друге болести. Ипак, кокице могу бити и здрава намирница – одаберите органско семе и испеците га у лонцу користећи здравије састојке попут кокосовог уља и хималајске соли.

Такозвани дијетални производи

Данашње тржиште преплављено је бројним такозваним дијеталним производима који садрже  заслађиваче попут аспартама или сукралозе, а који су повезани с неуролошким оштећењима, пробавним проблемима и ендокриним поремећајима. Треба бити свестан да је ‘дијетални’  пропагандни слоган за продају нездраве намирнице људима који ‘држе’ до свог изгледа.

Такође, многи такви производи садрже разне хемијске спојеве који надомешћују масноће и друге природне састојке уклоњене како би се смањила калоријска вредност производа. Радије одаберите целе и природне намирнице, чак и ако имају више масноћа, јер уколико су одгајане природним путем оне ће допринети вашем здрављу.

НАРОДНИ ЛЕК