НАТО самит у Виљнусу: Продубљивање стратешког партнерства Кине и Русије супротно вредностима и интересима Алијансе. Од Србије очекујемо да се на конструктиван начин ангажује са НАТО-ом и својим суседима

nato samit viljnus 23

Продубљивање стратешког партнерства између Кине и Русије супротно је вредностима и интересима Алијансе, а кинеске амбиције су изазов интересима, безбедности и вредностима НАТО-а, наводи се у саопштењу.

Јачање односа НАТО-а и Србије било би од користи и Алијанси и Србији, и целом региону, саопштио је НАТО након првог дана самита у Вилњусу.

„Очекујемо од Србије да се на конструктиван начин ангажује са НАТО-ом и својим суседима. Подржавамо дијалог уз подршку ЕУ и друге напоре усмерене на нормализацију односа између Београда и Приштине и позивамо стране да искористе тренутак и у доброј вери се ангажују зарад постизања трајног политичког решења. Позивамо обе стране да одмах деескалирају ситуацију, врате се дијалогу и конструктивно се ангажују у примени споразума о путу нормализације између Београда и Приштине који је недавно постигнут у Бриселу и Охриду“, наводи се у саопштењу.

Како се истиче, НАТО остаје посвећен континуираном ангажовању на Косову, а како се наводи, осуђују се „напади на снаге Кфора“.

„Кфор ће наставити да обезбеђује безбедно окружење и слободу кретања на Косову у складу са Резолуцијом СБ УН 1244. Недавни ескалациони поступци су неприхватљиви и осуђујемо насиље на северу Косова, као и ничим изазване нападе који су нанели озбиљне повреде војницима НАТО-а“, поручила је Алијанса.

Такође наводе да су као одговор на континуиране напетости повећали присуство трупа Кфора на Косову и Метохији.

НАТО снажно подржава суверенитет и територијални интегритет стабилне и сигурне БиХ, у складу са Општим оквирним споразумом за мир у БиХ и другим релевантним међународним споразумима, поручено је данас у саопштења Алијансе са самита у литванској престоници Виљнусу.

„Охрабрујемо БиХ да искористи подршку НАТО-а и интензивира напоре за постизање напретка у реформама у кључним областима, укључујући преко потребне политичке и изборне реформе, у области владавине права, као економске и одбрамбене реформе, не доводећи у питање коначну одлуку о чланству у НАТО“, наводи се у саопштењу.

Алијанса је поручила да подржава реформске напоре, укључујући оне који су део новодоговореног пакета за изградњу одбрамбених капацитета, НАТО штаба у Сарајеву, и широке алате за сарадњу за безбедност и партнерство, као и кроз тзв. Програм реформи БиХ са НАТО.

“Подстичемо домаће помирење и позивамо политичке лидере да се уздрже од сецесионистичке реторике и акција које изазивају поделе. Остајемо посвећени евроатлантским тежњама БиХ“, наводи се у саопштењу Алијансе.

Русија мора хитно да прекине Специјалну војну операцију и у потпуности и безусловно да повуче све своје снаге и технику са територије Украјине, наводи се у саопштењу закључка након првог дана самита НАТО-а у Вилњусу.

У документу НАТО-а наводи се и да је Русија најзначајнија и најдиректнија претња безбедности земаља НАТО-а, као и миру и стабилности у евроатлантском региону.

Како се додаје, НАТО сматра Русију одговорном за борбена дејства у Украјини и захтева да се она одмах прекину и поздравља посвећеност председника Украјине Владимира Зеленског успостављању принципа мира кроз његову „формулу мира“.

Земље Алијансе потврђују обавезу дату на самиту 2008. да Украјина постане чланица НАТО-а и да се оснује Савет НАТО-Украјина. Позив у НАТО биће упућен Украјини након постизања споразума између савезника и испуњавања услова.

Лидери земаља чланица НАТО-а сагласили су се данас на самиту у Вилњусу да будућност Украјине лежи у Алијанси, али нису Кијеву уручили позив или навели конкретну временску одредницу за приступање које је Украјина тражила.

НАТО је такође уклонио захтев да Украјина испуни тзв. акциони план за чланство, чиме је ефективно уклоњена једна од две препреке Кијева ка путу ка чланству, преноси Ројтерс.

„Будућност Украјине је у НАТО-у. Бићемо у позицији да упутимо позив Украјини да се придружи Алијанси када се савезници сложе и испуне услови“, наводи се у декларацији коју су лидери земаља чланица Алијансе договорили данас, уз напомену да су евроатлантске интеграције Кијева превазишле потребу за Акционим планом за чланство.

Иако лидери нису прецизирали услове које Украјина треба да испуни, наведено је да ће Алијанса помоћи Кијеву да оствари напредак у војној интероперабилности, као и у додатним реформама демократског и безбедносног сектора.

Како се наводи у саопштењу, продубљивање војне интеграције Русије са Белорусијом има последице по регионалну стабилност и одбрану Алијансе. НАТО ће пажљиво пратити потенцијално распоређивање приватних војних компанија у Белорусији.

Када су у питању односи са Русијом, НАТО је саопштио да Алијанса тежи стабилности и предвидљивости у односима.

„Алијанса не тражи конфронтацију и не представља претњу Русији, али не може да сматра Русију својим партнером. Алијанса је спремна да задржи отворене канале везе са Русијом за спречавање ескалације“, додаје се.

НАТО је позвао све земље да престану да пружају било какву помоћ Русији током специјалне војне операције.

Како су истакли, продубљивање стратешког партнерства између Кине и Русије супротно је вредностима и интересима Алијансе, а кинеске амбиције су изазов интересима, безбедности и вредностима НАТО-а.

У саопштењу Алијансе се истиче да је „мало вероватно“ да ће доћи до ситуације у којој ће НАТО искористити нуклеарно оружје. Такође се истиче да земље НАТО-а неће дозволити да Иран развије нуклеарно оружје.

Земље НАТО-а поново су потврдиле могућност Грузије да се потенцијално придружи Алијанси, али уз испуњавање свих стандардних услова.

Следећи самит НАТО-а биће одржан у Вашингтону 2024. године, a 2025. у Холандији.

Извор:
НСПМ