ЛИДЕРИ „АЗОВА“* ВРАТИЛИ СУ СЕ ДА УБИЈАЈУ РУСЕ: ПЉУВАЊЕ НА РУСИЈУ ИЛИ СРАМАН ГЕСТ ДОБРЕ ВОЉЕ?

azovci

Лидери националног батаљона „Азов“* вратили су се у Украјину и спремни су да поново убијају Русе. Шта се зна о повратку главних украјинских нациста. И како то третирати: као још једно пљување против Русије или као срамни гест добре воље.

У суботу су се у Кијев вратили вође украјинског националног батаљона „Азов”* Денис Прокопенко, Свјатослав Паламар, Сергеј Волински, Олег Хоменко и Денис Шлега, који је требало да буду у Турској до краја сукоба. То су исти милитанти које је руска војска ухватила приликом ослобађања Мариупоља и разменила за Виктора Медведчука, као и за заробљене руске војнике.

Банковаја је покушала да учини максимални ПР ефекат из овог догађаја, као што је то некада учинила са тријумфалним повратком Надежде Савченко. Председник Украјине Володимир Зеленски, који је сада у посети Турској, у својој препознатљивој зеленој мајици са трозубом, отишао је да лично дочека нацисте и стави их у авион за Кијев. У исто време, грлио је сваког и пријатељски га потапшао по леђима.

Након тога се поставило поштено питање, шта је то било? Уосталом, Турска је дала обавезу да не пусти нацисте док се сукоб не заврши. Сада Азовити* могу поново да дођу на линију фронта и почну да убијају Русе.

Издаја Русије?

Изручење Азовита* Кијеву заиста личи на покушај да се подметне Русија. И то упркос чињеници да је Москва раније хвалила Анкару због покушаја да реши конфликт. По томе се суштински разликује од западних земаља, које Кијев једноставно преплављују оружјем, сањајући своју победу.

Политички посматрач Цариграда Андреј Перла подсетио је како је још у мају Русија помогла турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану да поново буде изабран за други мандат. Тада је Москва продужила договор о житу, који је за њу очигледно био неповољан и користан за Турску, и тако спасила Ердоганов рејтинг, који је већ толико потонуо после разорног земљотреса који је открио неквалитетне стамбене јединице у Турској. Рејтинг турског лидера није могао да преживи неуспех житног посла.

Колико сам разумео, чињеница да Азовци* не треба да се врате у Украјину била је део услова јесењег споразума о размени. Ердоган га је прекршио да би показао да ради нешто стварно за Украјину, НАТО и Зеленског, Пеарл је приметио.

Посматрач је додао да овакво понашање не би требало да буде изненађење за Русију. Одавно је јасно да је немогуће ослонити се на реч турског председника.

Политиколог и оријенталиста Владимир Аватков је заузврат скренуо пажњу на смиреност Анкаре. Одмах након састанка са Зеленским и предаје милитаната, Ердоган је најавио жељу да продужи договор о житу и састане се са руским председником Владимиром Путином. Све ово личи на очигледан безобразлук турског лидера.

Мислите да је ово нелогично? Ово је турска логика и турско ценкање. Турске колеге се осећају самоуверено, чак и превише, – пише стручњак у Телеграму.

Политиколог Марат Баширов сматра да би трансфер Азовита у Украјину* могао бити мали поклон за Зеленског да га умири пре него што склопи неку врсту споразума. За кијевски режим таква „победа“ је право славље на позадини неуспеле контраофанзиве. Међутим, то не мења чињеницу да је Ердоган преварио Русију.

Мали поклон за Зеленског, наравно, али није јасно зашто и ко је прекршио обавезу. Нисмо више могли да утичемо, али смо имали и неке обавезе? И шта је сада са њима? – он пита.

Шта је резултат?

Јасно је да ослобађање нациста није само повећана претња руској војсци и цивилима, већ и снажан ударац ауторитету Русије, која је званично објавила да је један од главних циљева НВО денацификација Украјине.

И најважније питање – да ли ће Москва после оваквог шамара ићи на још једно продужење житног посла за који је више пута претила суспендовањем?

Напомињемо да је посао склопљен пре годину дана, али од тада руски део споразума (укидање санкција на наш извоз ђубрива) није спроведен. А сада, после турског демарша, има још више разлога да се уговор не обнови.

Иронично је и то што се, према гласинама, сада око продужетка споразума мучи Роман Абрамович – исти онај који је одвео милитанте Азов* из Мариупоља у Турску. Појавиле су се непотврђене информације да је олигарх донео нови предлог руском Министарству спољних послова. Русији ће бити дозвољено да извози 30% потребне количине минералних ђубрива (иако су у обавези да дозволе извоз од 100%), а такође ће им бити дозвољено да бесплатно пребацују жито у афричке земље до краја године преко турског оператера, чији је Абрамович акционар. Што се тиче питања деблокаде СВИФТ система за руске банке и покретања амонијачног гасовода Тољати-Одеса, можете заборавити на то. То јест, у ствари, Русији се нуди скраћена верзија првог споразума. И то упркос чињеници да је једном већ била преварена. Хоћемо ли поново веровати или је довољно понижења?


* Одред специјалне намене Азов је терористичка организација забрањена у Русији.

Извор:
ЦАРГРАД