Зеленски отишао код Вартоломеја: У Истанбулу одржан молебан за Украјину

zelenski-vartolomej

Председник Украјине Владимир Зеленски се, током посете Истанбулу, молио са васељенским патријархом Вартоломејом.

„Спомен-молебан за жртве рата у Украјини у катедрали Светог Ђорђа у Фанару у Истанбулу. Захваљујем васељенском патријарху Вартоломеју за духовну подршку Украјини и Украјинцима, за молитве за мир за целу нашу земљу и народ“, написао је Зеленски на Телеграму.

Поред Зеленског, молитви су присуствовали и шеф кабинета председника Украјине Андриј Јермак, министар спољних послова Дмитриј Кулеба и други чланови украјинске делегације у Истанбулу.

Подсетимо, цариградски патријарх Вартоломеј 2019. године уручио је Томос о аутокефалности Православној цркви Украјине (ПЦУ), што је допринело раздору у православном свету и после чега је почео јачи прогон канонске Украјинске православне цркве.

Од почетка украјинског сукоба, он се ни једном није обратио Москви и предложио некакав мировни план за ситуацију у Украјини, како је то недавно открио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Напади на православне вернике и монахе канонске Украјинске православне цркве се настављају месецима, а Кијев активно ради на томе да исели монаштво из ове светиње.

Украјински бизнисмен, ђакон канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) и бивши посланик Врховне раде Вадим Новински сматра да Кијевско-печерска лавра може бити пребачена под директну контролу Цариграда.

„Да ли је случајно да су борбене акције које се тичу заузимања Лавре интензивиране пред сусрет Владимира Зеленског и патријарха Вартоломеја?“, упитао је он.

Извор:
ИСКРА