Синод Белоруске Цркве понудио је монасима Лавре уточиште у манастирима Белорусије

kijev lavra

Синод Белоруске Православне Цркве је настављене покушаје украјинских власти да протерају монашку заједницу из Светоуспенске Кијево-Печерске лавре назвао издајничким задирањем у велику светињу православља. Ово се наводи у апелу Синода, објављеном 4. јула 2023. године на званичном порталу БПЦ.

„Упркос протестима десетина хиљада верујућих грађана и осуди међународне заједнице, украјинске власти настављају са својим перфидним насртајима на велику светињу свих православних верника, остављајући своје безбожне покушаје да униште колевку православне вере источнословенских народа“, наводи се у документу, уз напомену да Синод „са дубоком тугом“ доживљава вест о догађајима у Лаври.

Како су подсетили аутори апела, игуман манастира, митрополит вишгородски и чернобилски Павле, ухапшен је већ неколико месеци „по измишљеним оптужбама“, свештенство Лавре је „ускраћено за служење Свете Литургије и других богослужења, а њени житељи и бројни верници могли су се слободно молити у саборним црквама манастира”. Осим тога, по оцени Синода, ситуацију отежавају редовно вршене „незаконите радње“ против свештенства и мирјана Украјинске Православне Цркве.

Између осталог, још једно наређење Министарства културе Украјине становницима Кијево-печерске лавре да напусте територију обитељи, а такође висока вероватност њиховог прогона из манастира, названи су у обраћању Синода Белоруске Цркве „кршењем заона“, а такође „демонстративним чином непоштовања универзалних људских вредности и права верника“.

„Чланови Синода, у име свештенства, монаштва и лаика Белоруске Православне Цркве, још једном најоштрије осуђују поступке власти Украјине и града Кијева, супротно украјинском законодавству и универзалном моралном закону, који се наставља до данашњег дана против Украјинске Православне Цркве, Кијево-печерске лавре, њеног намесника и сабраће, свештенства и мирјана“, потврдио је свој став Синод, наведен у званичном Апелу од 28. марта 2023. године.

Изражавајући подршку УПЦ „у овом тешком времену“, Синод је позвао украјинске власти да спрече „протеривање братије Кијево-печерске лавре из манастира, где су се деценијама трудили у угађању Богу и молитви за добро украјинског народа“.

Синод је такође сведочио да ће у случају „принудног исељења” монашка заједница Лавре моћи „да нађе место за даљи монашки подвиг у манастирским обитељима Белоруске Православне Цркве”.

Апел Синода завршен је апелом верницима Белорусије да „појачају своје молитве за Украјинску Православну Цркву и њену децу“.

Извор:
БОРБА ЗА ВЕРУ