Нови ултиматум: Монасима одређен датум до када да напусте Кијевско-печерску лавру

kijevo lavra

Наредба о напуштању светиње стигла од Министарства културе Украјине

Власти Украјине одлучиле су да зауставе приступ монасима Украјинске православне цркве (УПЦ) зградама Кијевско-печерске лавре, захтевајући да се те просторије напусте пре 4. јула, преноси данас ТАСС.

Адвокат који заступа интересе УПЦ изјавио је да је писмо са таквом садржином пристигло из Министарства културе Украјине.

„Наредбом националног парка (Кијевско-печерске лавре) створена је комисија која ће запечатити зграде и која ће са радом почети 04.07.2023. У вези са тим молимо вас да ослободите просторије и да њихове кључеве предате националном парку“, наводи се у писму.

Ипак, убрзо након објављивања ове информације огласила се и УПЦ, која је саопштила да Кијев нема основа по којем би могао да захтева од обитељи да напусти Лавру, те да се ради о самовољи украјинске стране.

Последњих дана у медијима су се појавиле информације да је Кијев постигао договор са УНЕСКО да се из ове велике светиње изнесу мошти православних светаца, те да се, заједно са другим хришћанским реликвијама, пренесу у Ватикан и музеје Западне Европе. Украјина је пак ове тврдње демантовала.

У исто време, неке од најстаријих православних икона из периода древне Русије, које су поставиле темеље за развој иконописања, пребачене су из Украјине у Лувр у Паризу.

Француска је вест о иконама потврдила.

Извор:
РТ