Видовдански проглас Српског националног већа Косова и Метохије

gracanica

Позивамо све политичке партије, покрете, удружења, угледне појединце, као и преосталу српску младост на Косову и Метохији да подрже деловање Српског националног већа КиМ 

Браћо и сестре,

Српски народ на Косову и Метохији се налази у изузетно тешком положају. Нападнут је са свију страна! Угрожен је наш опстанак, опстанак наше државе и цркве, угрожена је наша будућност. На Косову и Метохији на власти је тоталитарни националистички режим који жели, или да натера  Србе да на силу прихвате једнострано проглашену тзв. Републику Косово или да протера до последњег Србина, не бирајући средства.

Нажалост, у овај положај довела нас је политика кључних актера косовске кризе, пре свега међународне заједнице и српских власти, они који су били дужни да тај проблем решавају, довела нас је калкулантска политика српског руководства, политика уступака, довео нас је партијски приступ вођењу најосетљивијег националног и државног питања, довела нас је издајничка политика Београда.

Уместо да се протагонисти те политике усредсреде на главне опасности које су вребале без престанка косовско-метохијске Србе, они су нас замишљали као непријатеља, и са тим измишљеним непријатељем непрестано ратују, већ преко десет година, проглашавајући лажно јединство Срба, наводно окупљених око „Српске листе“, а све друге назвали издајницима.

За то време, прави непријатељ се припремао управо за ово што сада гледамо по нашим: улицама, путевима, шумама, градовима и селима. „Лов“ на наше недужне суграђане. То је драстично погоршало изгледе за наш опстанак и нашу будућност. Шта нас чека, с ким „имамо посла“, најбоље потврђују изјаве тзв. премијера Арбина Куртија, који отворено, без увијања саопштава да ће хапсити Србе „били криви или не“ како би их натерао да „прихвате нашу државу“?!

Браћо и сестре,

неспорно је да смо на трагу егзодуса. Имамо посла са суманутим режимом у Приштини и са издајничким режимом у Београду, уз разочаравајујуће понашање међународне заједнице, оних који су све ово „закували“.

За последњу деценију, уместо да дође до повратка прогнаних и стабилизације српског народа на КиМ, десило се супротно. Уместо да инсистирају на спровођењу Резолуције СБ УН 1244, они су нам приуштили „бриселске и охридске споразуме“. И тако, уз помоћ тзв. наших представника, „Српске листе“, укинули су све институције српске државе. Срби су, уз највеће понижење од власти која им је гарантовала безбедност, насилно интегрисани у косовски систем, а онда, опет понижени, натерани да из њега изађу.

Тај вакуум искористио је непријатељ да милитаризује север Косова и Метохије и елиминише народ који вековима живи на тим просторима. Таква калкулантска, издајничка политика довела је, не само нас, већ и читаву српску државу у ћорсокак. Своја вековна огњишта у тзв. миру, само у последњој деценији напустило је близу 40 хиљада Срба. А политички и интелектуални полусвет, и после свега, у виду тзв. Српске листе, без трунке морала и одговорности, има намеру да и даље нама влада водећи нас, заједно са данашњим српским властима, у тоталну националну катастрофу.

Уместо да напусте позиције, они, одвојени на „север и југ“, у њиховој јучерашњој резолуцији нуде своје највеће политичко „достигнуће“, тзв Заједницу српских општина, последњи камен у темељу независне државе Косово.

Стога браћо и сестре, куцнуо је можда и последњи час да престанемо да немо посматрамо како нас власт матичне државе, манипулишући нашом несрећом, понижавајући нас до бола, полако али сигурно, препушта Великој Албанији.

Упркос многим међусобним неслагањима, српски народ на Косову и Метохији је решен да се истински уједини и да опстане и остане, али не ни под каквом партијском заставом, већ под заставом Србије. Тренутак је такав да ми више немамо простора ни снаге да трпимо катастрофалну политику главног представника власти из Београда. Једноставно смо принуђени или, да га натерамо да одустане од издаје и да се окрене националној политици, или да га натерамо да одступи, и да то место препусти онима који ће водити националну политику.

Ако то не учинимо, на нама, нашој генерацији, посебно интелектуалцима, остаће национална срамота.

У том циљу, као што смо раније најавили, српски народ са Косова и из Метохије је одлучио да обнови рад Српског националног већа, као представничког тела које ће, са свим патриотским, националним и демократским снагама у Србији, бринути о виталним интересима нас Срба на КиМ, и које никада више неће дозволити да издајници и калкуланти одлучују о нашој судбини, неће дозволити да партијски интереси превладају националне.

Зато позивамо све политичке партије, покрете, удружења, као и угледне појединце: српске домаћине, раднике, професоре, лекаре, адвокате, економисте, уметнике, студенте… преосталу српску младост на Косову и Метохији да подрже деловање Српског националног већа Косова и Метохије и учествују у његовом конституисању, како би своју судбину узели у своје руке.

У том циљу Иницијативни одбор за обнову СНВ КиМ наредних 60 дана у свим српским срединама организује активности за избор представника народа који ће на Скупштини Српског националног већа изабрати руководство и отпочети, заједно са свим националним и патриотским факторима у Србији, своју последњу националну и политичку битку за опстанак и останак на својим вековним огњиштима. У овим активностима позивамо и СПЦ и епархију Рашко–призренску на подржи ову националну борбу и да не стоји по страни.

Скупштина СНВ одржаће се у суботу, 26. августа 2023. године, у Грачаници.

Сви заинтересовани у српском народу, у свим српским земљама и широм дијаспоре, који желе да учествују у раду или присуствују  Скупштини Српског националног већа, могу се пријавити на e-mail snvkim23@gmail.com или на месинџер ФБ странице Српско национално веће КиМ, како би им на време био упућен званичан позив.

Како радили тако нам Бог помогао!

У Грачаници, 28. јуна 2023. године

ОРГАНИЗАЦИОНИ ОДБОР  ОБНАВЉАЊА РАДА
СРПСКОГ НАЦИОНАЛНОГ ВЕЋА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

Извор:
СТАЊЕ СТВАРИ