Александар Лукашенко: Пригожин се налази у Белорусији. Током преговора сам му рекао – ако не зауставиш поход на Москву, на пола пута ће те згазити као бубу. Белорусија била спремна да пошаље бригаду, бранили бисмо Москву као 1941

prigozin lukasenko

Белоруски председник Александар Лукашенко потврдио је да је шеф паравојне формације Вагнер Јевгениј Пригожин већ у Белорусији.

„Безбедносне гаранције, као што је руски председник Владимир Путин обећао јуче, су обезбеђене. Да, заиста, он је данас у Белорусији“, рекао је Лукашенко.

Против Пригожина је покренут кривични поступак за организовање оружане побуне у суботу у Русији. Руски председник Владимир Путин је поступке побуњеника назвао злочиначком авантуром, убодом ножа у леђа Русији и издајом.

Касније је белоруски председник Александар Лукашенко, у договору са Путином, разговарао са Пригожином, након чега је Лукашенкова прес-служба саопштила да је шеф Вагнера прихватио његов предлог да се заустави побуна у Русији и предузму даљи кораци за деескалацију.

Прес-секретар председника Руске Федерације Дмитриј Песков рекао је да ће Пригожин отићи у Белорусију, а кривични поступак ће бити повучен. Кремљ је рекао да је гаранција за то реч председника Русије.

Лукашенко описао како су текли преговори са Пригожином

Председник Белорусије Александар Лукашенко открио је како су започети преговори са вођом Вагнера Јевгенијом Пригожином 24. јуна када је избила оружана побуна.

Према речима белоруског лидера, генерал Јунус-Бек Јевкуров (заменик министра одбране Русије) је имао кључну улогу у организовању тих преговора, преноси БелТА.

Директор руске Федералне службе безбедности (ФСБ) Александар Бортников је такође учествовао у разговорима са Пригожином.

„У почетној фази, нико није учествовао у преговорима осим Јевкурова и Бортникова“, указао је Лукашенко.

Белоруски председник је рекао да му се Пригожин јавио већ на први телефонски позив, око 11ч.

„Јевкуров га је дозвао и рекао му ‘председник Белорусије је на вези, хоћеш ли да разговараш са њим?’. Пристао је и јавио ми се. Звучао је еуфорично. Првих пола сата смо причали искључиво у псовкама, којих је било десет пута више него обичних речи“, препричава.

Лукашенко каже да је размишљао шта да каже Пригожину како би започели преговори.

„Момци су се тек вратили са фронта, видели су на хиљаде својих мртвих другова и били су веома незадовољни, нарочито старешине. Колико сам ја разумео, они су утицали на Пригожина. Да, он се понаша као херој, али је чињеница да је био под огромним притиском и утицајем оних који су командовали јединицама и видели све те смрти. Тако да сам разговарао са њим када је стигао у Ростов и био ‘полулуд’“, закључио је председник Белорусије.

„Згњечиће вас као бубе“

Белоруски председник Александар Лукашенко рекао је да је у суботу упозорио оснивача Вагнерове плаћеничке групе да ће његове снаге бити уништене ако наставе да марширају на Москву, руску престоницу.

На пола пута ће вас смрскати као бубе“, препричао је данас Лукашенко, а пренела белоруска државна новинска агенција Бета. Пригожин је, тврди Лукашенко, тада одговорио: „Хоћемо правду! Хоће да нас угуше! Идемо у Москву!“

„Дуго сам покушавао да га убедим. И на крају сам рекао: ‘Знаш, можеш да радиш шта хоћеш. Али немој да се љутиш на мене. Наша бригада је спремна за пребацивање у Москву'“, рекао је Лукашенко. .

Лукашенко је рекао да је Пригожину рекао да „ова ситуација не забрињава само Русију“. „Не ради се само о томе да је ово наша домовина и да би, не дај Боже, овај немир могао да захвати целу Русију, а предуслови за то су били присутни, ми смо следећи.“, рекао је он.

Извор:
НСПМ