Путин: Донео сам одлуке да би се спречило крвопролиће

putin

Председник Русије је истакао да су грађани те земље показали јединство

Председник Русије Владимир Путин захвалио је грађанима за солидарност, издржљивост и патриотизам.

„Та грађанска солидарност је показала да су свака уцена, сваки покушај да се изазову унутрашња превирања, осуђени на пропаст. Понављам, видело се велико јединство друштва, извршне и законодавне власти на свим нивоима. Чврст, недвосмислени став у подршци уставном поретку државе заузеле су јавне организације, верске заједнице и водеће политичке партије, односно, читаво руско друштво. Све је ујединила и окупила главна ствар – одговорност за судбину Отаџбине“, рекао је Путин у обраћању нацији.

Како је подвукао, од самог почетка догађаја, најбрже могуће су донете све неопходне одлуке о неутрализацији настале претње, за заштиту уставног поретка, живота и безбедности наших грађана.

Како је подвукао, од самог почетка догађаја, најбрже могуће су донете све неопходне одлуке о неутрализацији настале претње, за заштиту уставног поретка, живота и безбедности наших грађана.

„Оружана побуна би у сваком случају била угушена. Организатори побуне, без обзира на губитак разума, су у сваком случају то морали да знају“, истакао је Путин.

„Организатори побуне су знали да су пошли у незакониту акцију како би направили раскол и ослабили државу док се супротставља колосалној спољашњој претњи, притиску споља без преседана“, додаје руски председник.

Он је истакао да се то дешава у тренутку „када на фронту гину наши другови са последњим речима ‘ни корак назад'“.

„Организатори побуне који су издали своју земљу и свој народ, су издали и оне, које су повели са собом у злочин. Лагали су их, гурали их у смрт и терали да пуцају на своје“, рекао је руски лидер.

Наглашава да, баш такав резултат братоубиства су хтели непријатељи Русије и неонацисти у Кијеву и њихови западни ментори и други различити национални издајници.

„Они су желели да руски војници убијају један другог, да гину војници и цивили, да би крајњи резултат био пораз Русије, а наше друштво да се подели и ‘удави’ у сопственој крви“, нагласио је он.

„Они су настојали да се освете за свој неуспех на фронту у току тзв. контраофанзиве, али су се прерачунали“, додаје.

„Храброст и самопожртвованост палих хероја-пилота су спасили Русију од деструктивних последица“, истакао је.

Ипак, како наглашава, знали су да су већина војника групе Вагнер хероји који су то много пута доказали на фронту ослобађајући Донбас и Новорусију.

„Њих су покушали да искористе против своје браће по оружју са којима су се они борили за своју земљу и њену будућност“, рекао је Путин.

„Од самог почетка догађаја по мом наређењу су предузимани кораци да се избегне велико крвопролиће. Било је потребно време да се да могућност онима који су направили грешку да се предомисле и да разумеју да до каквих трагичних последица могу да доведу њихове акције, авантура у коју су их увукли са којом се руска јавност није сложила“, додао је.

Захвалио се оним командантима и војницима Вагнера који су се зауставили и нису пошли на братоубилачко крвопролиће и који су се зауставили у последњем тренутку.

„Они сада могу да потпишу уговор са Министарством одбране или ако желе могу да оду у Белорусију, моје обећање биће испуњено“, нагласио је Путин.

Поновио је да постоји избор и да ће то бити избор руских војника који су схватили своју трагичну грешку.

Председник Русије Владимир Путин изразио је посебну захвалност Александру Лукашенку на његовом доприносу у мирном решавању кризе.

„Патриотски однос грађана, јединство целог руског друштва одиграли су кључну улогу у овим данима. Управо та подршка нам је помогла да заједно одолимо најтежим искушењима за нашу државу“, нагласио је председник Путин.

Kако јављају белоруски медији, председник Белорусије Александар Лукашенко обратиће се сутра новинарима.

Подсећамо, у суботу су припадници групе „Вагнер“ окончали своју побуну након што је белоруски председник Александар Лукашенко, по налогу Владимира Путина, разговарао са вођом „вагнероваца“ Јевгенијем Пригожином и договорио повлачење и деескалацију.

Председник Русије Владимир Путин подржао је преговоре и захвалио се белоруском колеги на обављеном послу, саопштили су из прес службе председника Белорусије Александра Лукашенка.

Извор:
РТ