Лековито биље с антивирусним деловањем

šipakСтручњаци су открили да неке биљке успешно уништавају вирусе, те проучавају могућности како да те биљке додају у фармацеутске производе. Док ти научници вредно раде ви можете уживати у благодатима природе, јер биљни су лекови свуда око нас!

Међу биљкама које расту у нашем поднебљу, а за које је доказано да спречавају вирусе, укључујући и грип, су: Лаванда (Лавандула ангустифолиа), Еукалиптус (Еуцалyптус глобулус), Рузмарин (Росмаринус оффициналис), Матичњак (Мелисса оффициналис), Изопа (Хyссопус оффициналис), (Ментха пиперита), Чајевац (Мелалеуца алтернифолиа), и Шипак, који је препун витамина Ц!

Све горе споменуте биљке могу спречити бактерије одговорне за инфекције грла, плућа, синуса, ушију и очију, које су најчешћу узрок прехладе или грипа. Осим тога, ове биљке ублажавају нападе кашља, јачају и побољшавају пробаву те ублажавају грозницу, односно високу телесну температуру тако што потичу циркулацију и знојење.

Танин спојеви који се налазе у другим биљкама, као што су Бели храст (Qуерцус алба коре) и Баyберрy (Мyрицом церифера) такође уништавају грип и друге врсте вируса.

Код дубинског решавања бактерија из организма и вирусних инфекција помажу лук (Аллиум сативум), тимијан (Тхyмус вулгарис), мажуран (Ориганум мајорана), цимет (Циннамомум верум) и црни папар (Пипер нигрум). Ђумбир (Зингибер оффицинале) уз своја антивирусна својства, такође смањује температуру и болност мишића.

Ако размишљате како користити ове биљке – један од најлакших начина је попити их у чају, или са соком од јабука или грожђа. Одличан је и у чају од ђумбира. Ти сокови/чај такође имају антивирусна својства, те ће деловање бити вишеструко. Можете их пити и са соком од базге (Самбуцус нигра) – базга уз многа своја лековита, међу осталим и антивирусна својства је и фини тоник за цели организам. Бирајте искључиво природне сокове (најбоље ако их сами пре употребе исцедите од свежег воћа), без додатка шећера и адитива.

НАРОДНИ ЛЕК