Убијали, мучили, а к’о да нису

drenicka-grupa

На Косову подигнуте благе оптужнице против терориста из „Дреничке групе“ и осумњичених у случају „Клечка“

И ДОК се наредне недеље очекује саслушање осумњичених припадника тзв. ОВК, односно „Дреничке групе“, који се према оптужници Еулекса, терете за ратни злочин у логору Липовац, представници Срба са Космета али и српски адвокати из покрајине опомињу да су поменутом оптужницом обухваћена много „блажа“ дела од оних које су припадници ове „групе“ починили. Оптужницом, на основу које се и врши истрага, припадницима „Дреничке групе“ приписују се мучење и нарушавање телесног интегритета затвореника у логору Ликовац у Дреници, као и убиство полицајца Ивана Булатовића. Међутим, како тврде српски представници, озлоглашена „Дреничка група“ починила је бројне злочине, укључујући киднаповања и најсвирепија убиства Срба али и нелојалних Албанаца на овом подручју…

Идентична ситуација је и са оптужницом у тзв. случају Клечка, коју је, крајем новембра прошле године, подигло судско веће Основног суда у Приштини, а на захтев тужилаштва Еулекса. Овом оптужницом се Фатмир Љимај, један од команданата ОВК и високи функционер Тачијеве партије, као и још деветорица оптужених припадника „ОВК“, терете да су нарушили телесни интегритет и здравље неодређеног броја цивила српске и албанске националности и ратних заробљеника у логору у селу Клечка код Липљана. Међутим, према наводима српских правосудних органа, злочин у Клечки један је од најмонструознијих на Косову и Метохији који су починили припадници ОВК, јер су међу убијеним цивилима били деца и труднице. Они су мучени и погубљени на најбруталнији начин – бацани живи у кречану која је коришћена као крематоријум.

ОПТУЖНИЦА У ОКТОБРУ

Такозвано специјално тужилаштво Косова подићи ће најкасније у октобру оптужницу у предмету „Дреничка група“, против бившег команданта Главног штаба ОВК Сулејмана Селимија, познатог као „Султан“, и његових бивших подређених који се терете за ратне злочине извршене 1998. у селу Ликоч – пренела је приштинска штампа. Извор из истражног поступка рекао је да је истрага скоро завршена и да су докази прикупљени, што ће резултирати оптужницом.

НОВОСТИ / СРБИ НА ОКУП