Јовић: Због претњи с места више него озбиљног – морам да одустанем од свих политичких активности

nebojsa jovic

„НИСУ МЕ УПЛАШИЛЕ ПРЕТЊЕ ГУБИТКОМ ПОСЛА, ХАПШЕЊЕМ, САЧЕКУШАМА…“

* „Обавештавам јавност да сам на начин више него озбиљан добио упозорење да су ми, наставим ли било какву политичку активност, директно угрожени како моја, тако и безбедност мојих најближих“

______________________________________________________

КОСОВСКИ повереник Покрета за одбрану Косова и Метохије Небојша Јовић саопштио је да због најновијих претњи које је добио „с места више него озбиљног“, мора да одустане од свих политичких активности везаних за решавање питања Косова, преноси Бета.

Јовић, који живи у Северној Митровици, истакао је да је у последњих неколико месеци добио више упозорења „да се чува, да може бити уклоњен, ухапшен или убијен“.

„Обавештавам јавност да сам на начин више него озбиљан, с места више него озбиљног, добио упозорење да су ми, наставим ли било какву политичку активност, директно угрожени како моја, тако и безбедност мојих најближих“, навео је Јовић на својој Фејсбук страници, не прецизирајући од кога је добио претње.

Додао је да га до сада ниједна претња, „било губитком посла, хапшењем, сачекушама чији резултат могу бити како тешке телесне повреде, тако и оне по живот фаталне“, није могла уплашити.

„Али када је у питању само мој живот или директна угроженост моја. Међутим, не бих да ризикујем нити да у реалну опасност доводим безбедност мојих најближих, проверавајући хоће ли заиста настављање политичких активности мојих, на најдиректнији начин потврдити и реализовати озбиљност упозорења, како рекох, с места више него озбиљног, која су ми као ‘последња’ упућена“, саопштио је Јовић.

Небојша Јовић је у првим поратним годинама био један од најближих сарадника убијеног српског политичара Оливера Ивановића и један је од најзаслужнијих што са севера Косова Срби нису протерани 1999. године.

Он се тог дана обратио окупљеним грађанима, а након тога је и позвао на протест у понедељак испред седишта Српске листе. Овом повлачењу из политике претходили су такође и непотврђени извештаји о физичком насртају на њега.

У интервјуу агенцији Бета од 14. јуна, Јовић је изјавио да је Српска листа изгубила кредибилитет и да више не може да представља српски народ на Косову.

„Од 2013. године трпимо претње и уцене из Београда. После свих барикада које су организовали Београд и Српска листа и после сваког састанка Савета за националну безбедност Србима на Косову и Метохији је било све горе и горе. Све акције које је предузела Српска листа како би се наводно пружио отпор Приштини, показале су се бесмисленима јер су све директиве стизале од Александра Вучића“, навео је Јовић у интервјуу Бети.

Истакао је да су после првих барикада север Косова заузеле јединице специјалне косовске полиције, после других изграђене су базе за специјалну полицију, а после трећих барикада север Косова је потпуно окупиран.

Покрет за одбрану Косова и Метохије изразио је огорчење због претњи упућених поверенику за КиМ, Небојши Јовићу.

„То што сада проживљава Јовићева породица само ће продубити поштовање које он ужива у Покрету и међу својим суграђанима. И у будућности, Небојша Јовић и наше Повереништво на КиМ моћи ће да рачунају на сваку подршку и помоћ Покрета за одбрану Косова и Метохије“, саопштио је покрет.

Извор:
ФАКТИ