СКАНДАЛОЗАН ПРЕДЛОГ ГЕНЕРАЛА ПАВЕЛА: Русе третирати као Јапанце у САД током Другог светског рата

petr_pavel

Требало би да свe Русе надзиремо, рекао је председник Чешке Петр Павел.

– Можда ми их је жао, али Јапанци у САД су такође били под строгим надзором током Другог светског рата – рекао је Павел у интервјуу за Радио Слободна Европа.

У видео интервјуу Радију Слободна Европа , председник Петр Павел је изјавио: „Све Русе који живе на Западу треба пратити много више него у прошлости, јер су грађани земље која води агресивни рат.“ На питање шта је то надзор треба да изгледа тако, председник је елаборирао: „Они треба да буду под надзором служби”.

Павел је бивши НАТО генерал.

Подсећамо да се власт САД извинила због интернирања држављана јапанског порекла током Другог светског рата. Јапанци у САД су током Другог светског рата били смештани у логоре и држани из жице. Они који су остали на слободи шиканирани су од стране полиције и других грађана САД.

Кроз логоре је прошло 120 000 Јапанаца, скоо 2000 је умрло због лоших услова. Велики део њих био је друга или трећа генерација рођена у САД, многи су имали држављанства. Када су коначно ослобођени 1944. затекли су своја имања спаљена, опљачкана и уништена.

Америчка влада Роналда Регана 1988. године извинула за те поступке, казавши да су они били потакнути расним предрасудама, ратном хистеријом и грешкама политичког водства. Свакој особи која је тада била жива исплаћена је компезација од 20.000 долара.

Занимљиво је да је ову срамотну епизоду у историју САД чешки председник навео као пример како се треба данас у ЕУ односити према Русима.

Извор:
ПРАВДА