Руски посланици одобрили закон којим се забрањује промена пола

pjotr tolstoj

МОСКВА – Руски посланици данас су одобрили у првом читању закон којим се забрањује хируршка промена пола у Русији и уписивање промене у званичне документе.

„Предлог закона уводи потпуну забрану медицинских интервенција са циљем промене пола и званичног регистровања промене пола без одобрења медицинске интервенције”, саопштила је Дума, доњи дом руског парламента.

У тексу се предвиђају изузећа којим се дозвољавају хируршке интервенције у случају урођених аномалија код деца у формирању њихових гениталних орган. Те ванредне операције треба ипак да буду одобрене на нивоу владе, наводи се у предлогу закона.

„Тренутно у Русији постоји развијена индустрија промене пола која укључује непоштене лекаре, психологе, мрежу ЛГБТ организација и активиста”, навели су посланици у писму у одбрану предлога закона.

„Они воде своје разарајуће активности против адолесцената и младих”, додали су предлагачи, што подсећа на већ јако распрострањену реторику у Русији која стигматизује ЛГБТQ+ особе.

У тексту који су поднеле главне парламентарне групе такође се наводи да се ослањају на руски Устав, који од амандмана уведених 2020. године брани „традиционалне породичне вредности” и дефинише брак само као „заједницу мушкарца и жене”.

Овим законом чува се Русија са њеним културним вредностима, њеним традиционалним основама за будуће генерације и ствара баријеру против  „антипородичне западне идеологије”, рекао је један од аутора нацрта Пјотр Толстој, потпредседник Думе.

Упоредо са ратом у Украјини руске власти с убрзале промоцију конзервативне политике заједно са Православном црквом у име „традиционалних вредности” наспрам западњака који су представљени као „декадентни”, наводи агенција Фрнс прес.

Руски закон од 2013. године забрањује хомосексуалну пропаганду.

Извор:
ПОЛИТИКА