Човјек изванредних организационих способности

Jevgenij-Prigozin-Vagner

Пише: Игор Дамјановић, дописник ИН4С-а из Украјине

Јевгениј Пригожин је једна од највећих непознаница савремене Русије. Тврдње медија на Западу да је некада био Путинов кувар недавно је одбацио уз ироничан коментар: „Кувам ужасно, не знам зашто нису само измислили да сам Путинов месар, зар то не звучи опасније“.

Овај успјешни бизнисмен са контроверзном прошлошћу показао је изванредне организационе способности. Он данас руководи најефективнијом формацијом која се бори на страни руске армије, која по својој опремљености и бројности превазилази већину земаља чланица НАТО пакта. Пригожинова Вагнер група почела је као врхунска пјешадија, а данас има и своју артиљерију, тенкове и јуришну авијацију. Поред неспорних организационих способности, Пригожин је успио да изгради и респектабилан имиџ и стекне велику популарност међу патриотским круговима, најбројнијем дијелу руског друштва. Током борби за Бахмут и Соледар често је био са својим борцима на првој линији, и углавном говорио оно што је народ желио да чује.

Храбро је отварао бројне болне теме, отворено говорио о губицима својих јединица, у јавност пуштао тачне информације о њиховим успјесима и напредовању и тако стекао повјерење јавности. Јевгениј Пригожин мало шта препушта случају. Поред бизнис империје и моћне војне организације он стоји и иза озбиљне медијске и социјалне структуре. Тврди да осуђеници који кроз његову Вагнер групу зарадили последњих година амнестију имају социјалног радника који их прати. Наводи такође да су амнестирани кроз Вагнер на слободи поново починили кривична дјела у чак 27 пута мањем постотку у односу на свјетски просјек повратника.

Пригожин не крије ни своје политичке амбиције. У сукобу са министром одбране Сергејом Шојгуом патриотска јавност углавном је на његовој страни. Занимљиво је да Пригожина и Вагнер групу подржавају и елитни официри који су претходних година долазили у сукоб са министром Шојгуом, закључно са његовим замјеником генералом Михаила Мизинцева, смијењеним 28. априла. Овај уважени официр неколико дана након смјене ступио је у Вагнер групу и активно учествовао у завршним борбама за Бахмут.

Пригожин ће сигурно остати запажена фигура рата Русије и Украјине, а уколико успије да реализује своје амбиције остаће запамћен и у историји.

Извор:
ИН4С