Шиптари не желе да се Срби врате на КиМ

srbi-zociste

ЗОЧИШТЕ, 14. јула 2013. – Представник расељених Срба из села Зочиште код Велике Хоче, Павле Стојановић, рекао је у недељу да су расељени пре две године од представника ткзв. косовских локалних власти добили позив да се врате, али тај повратак није успео и од тада није било разговора о новим покушајима.

„Пре две године око 20 расељених српских породица на позив локалних власти вратило се у своје обновљене куће у селу Зочиште, али повратак није успео, јер за то нису постојали основни услови“, казао је Стојановић агенцији Бета.

Он је рекао да су повратници десетак дана спавали на поду, без струје, воде и других елеменарних услова за живот због чега су били принудјени да се поново врате у избеглиштво у централну Србију.

Он је рекао да је такозвана влада Косова за расељене Србе у селу Зочиште изградила 31 кућу, али да су у медјувремену непознати починиоци развалили врата и прозоре.

Стојановић је рекао да је пре рата у том селу живело око 300 Срба, у око 50 домаћинстава и да Срби у том селу имају две трећине земље у свом власништву.

Према његовим речима, скоро сву земљу у власништву Срба узурпирали су Албанци и користе је без икаквог договора и надокнаде власницима парцела.

Бета