Амбасада САД у Београду: Србија је одлуком да буде део војне вежбе „Платинасти вук 23“, у којој ће учествовати и чланице НАТО-а – направила избор да буде део Запада. То укључује даљу интеграцију са евроатлантским безбедносним структурама

vojska srbije

Србија је одлуком да буде део војне вежбе „Платинасти вук 23“, у којој ће учествовати и припадници оружаних снага неких чланица НАТО-а, направила избор да буде део Запада, речено је из амбасаде САД у Београду.

„Србија је направила избор да буде део Запада, а то укључује даљу интеграцију са евроатлантским безбедносним структурама и партнерским војскама“, рекао је портпарол америчке амбасаде за Радио Слободна Европа (РСЕ).

Из амбасаде је речено и да ће „већа интеграција Србије у евроатлантске безбедносне структуре“ скратити пут Србије „до коначног чланства у Европској унији“.

Министарство одбране Србије потврдило је за РСЕ да „предузима све потребне активности ради припреме и реализације међународне вежбе“ која ће бити одржана на југу Србије од 14. до 30. јуна.

САД ће у војној вежби „Платинасти вук 23“ учествовати са 100 војника, речено је у амбасади САД у Београду.

Портпарол амбасаде је навео да је та вежба „директно релевантна за постојећа учешћа Србије у мисијама широм света“.

„И што више будемо вежбали заједно, то ћемо бити ефикаснији у постизању заједничког циља, регионалног мира и стабилности, и очувања Европе као целовите, слободне и у миру“, додао је.

Одлуком о одржавању вежбе „Платинасти вук 23“, власти Србије су направиле изузетак од мораторијума на одржавање војних вежби са страним партнерима, и са Истока и са Запада, који је на снази од фебруара 2022. године, од почетка руске инвазије на Украјину.

Док су САД поздравиле ту одлуку Србије, Кремљ је саопштио да вежба „неће проћи незапажено“ у Русији.

„Што се тиче вежби, ми ћемо их сигурно веома пажљиво пратити“, рекао је портпарол Кремља Димитриј Песков 6. априла.

На отказивање вежбе пре два месеца је позвао десно оријентисани Српски покрет Двери, али је министар одбране Србије Милош Вучевић одбацио тај захтев, рекавши да вежба „не представља преседан, већ континуитет међународне сарадње која доноси корист Војсци Србије и доприноси унапређењу њене оперативне способности“.

Тактичка вежба „Платинасти вук 23“ биће одржана у војној бази „Југ“ код Бујановца, уз учешће војски Србије, САД и још 10 партнерских држава.

Вежба „Платинасти вук“ реализована је седам пута на територији Србије од 2014. године. Циљ вежбе је одржавање постигнутог нивоа интероперабилности јединица Војске Србије за учешће у мултинационалним операцијама.

Извор:
НСПМ