Косовска Митровица: Након хапшења Србина означеног од стране Приштине да је вођа „цивилне заштите“, грађани скандирали против Александра Вучића, узвикивали „Издаја“ и тражили да им се обрате представници „Српске листе“. Извиждан Горан Ракић

kmitrovica protest

Грађани који су окупљени недалеко од раскрснице код Техничке школе видно разочарани новонасталом ситуацијом, јавно исказују незадовољство према Српској листи, а скандира се и против српског председника, Александра Вучића. Свему је претходило хапшење Србина са Севера Косова, којег је Приштина означила као вођу „Цивилне заштите“.

Већи број грађана окупио се испред једне од оближњих зграда, тврдећи да се наводно у њој налази руководство Српске листе, захтевајући да им се обрате.

На самом улазу налазе се момци који личе на обезбеђење, а који тврде да челници ове странке нису ту.

Према сазнањима КоССев-а у овој згради у послеподневним сатима нису били челници Српске листе, већ је заправо један од станова у власништву члана ове странке.

Повереник Покрета за одбрану КиМ, Небојша Јовић позвао је грађане на стрпљење, затраживши уједно да се челници Српске листе обрате у року од пола сата.

Он је такође позвао на мир и артикулисао незадовољство окупљених људи, услед свеукупне ситауције у којој су се нашли Срби на Северу Косова.

Грађане је уједно позвао на протест од наредног дана пред зградом Привременог органа општине Косовска Митровица, уместо у Звечану где се већ данима протестује.

Грађанима предлаже и да понесу привремена решења за станове и послове, наводећи да управо она представљају фактор нестабилности, заједно са политичком ситуацијом и потезима Београда и Приштине.

Јовић је казао да међу онима који носе маске има и оних који нису криминалци, да се ради о „поштеним“, „срчаним младићима“, а који сакривају лица јер се плаше хапшења.

Ситуација у овом делу града је тренутно мирна.

Подсетимо, данас се још једном зачула сирена у Косовској Митровици, а након хапшења једног Србина.

Потом је из Приштине потврђено да је реч о М. М, за којег је косовски министар унутрашњих послова, Џељаљ Свећља, казао да је наводно вођа „Цивилне заштите“, али и организатора напада на КФОР у Звечану.

Хапшење је извршено у центру града, а према наводима очевидаца, полицијски службеници са дугим цевима су упали у фризерски салон и извели једну особу из објекта, користећи потом и сузавац.

Полицајци су се повлачили у правцу улице Ива Лоле Рибара, односно Бошњачке махале, када су окупљени грађани који су се побунили кренули за њима.

Срби су се потом упутили ка Техничкој школи где се и даље налазе. Са друге стране, код моста у близини ЕТЦ-а налазило се више блиндираних возила специјалних јединица Косовске полиције. Ова возила тренутно нису видљива у главној улици. Два оклопна возила налазе се у споредним улицама.

На Телеграм каналу „Бунт“ објављен је снимак на коме се види како су окупљени грађани извиждали Горана Ракића, председника „Српске листе“.

Извор:
НСПМ