Путин: Украјински губици катастрофални, Москва није имала разлог да нападне ХЕ Каховку

putin

Циљеви и задаци Специјалне војне операције у Украјини остају непромењени, мање корекције су могуће у зависности од ситуације, поручио је данас председник Русије Владимир Путин на састанку са војним новинарима.

Ове промене, како је објаснио, пак нису фундаменталног карактера, јер ће Москва наставити да постепено ради на демилитаризацији Украјине.

Он је истакао да Русија жели добре односе са свим земљама бившег СССР-а, као и са Западом. Ипак, наводи да је Запад искористио Украјину како би створио проблеме Русији.

Коментаришући ситуацију на фронту, Путин је нагласио да противник до сада, од почетка офанзиве, није имао успеха ни на једном делу фронта – „њихови губици људства су катастрофални“.

Ипак, лидер Русије је признао да се ради о великој офанзиви, која је почела 4. јуна и током које Кијев користи стратешке резерве земље. Оценио је да је негде од 25 до 30 одсто војне технике која је дошла из других земаља до сада већ уништена, док је, када је реч о људству, отприлике исти број рањених и ликвидираних.

Губици руске стране су десет пута мањи него украјински, штета је што украјинско руководство крије ове податке од становништва, додао је председник.

Упитан о нападима на ХЕ Каховку, Путин је рекао да Москва није имала никакав интерес да нападне хидроелектрану, јер је овај напад изазвао велике проблеме за територију која се налази под контролом руске стране.

Ипак, како је даље навео, Украјинци су овим нападом направили сами себи проблеме за њихову офанзиву која је у току. Било би боље да је нису напали и да су кренули у офанзиву преко Дњепра, штета би била мања, закључио је.

Напади на пограничну територију Русије имају за циљ да Русија „раштрка“ своје снаге, да део војске повуче са фронта, објаснио је.

„У томе свему нема ничега доброг, али је могло претпоставити да ће се противник тако понашати. Проблем ће свакако бити решен“, рекао је Путин. „Потребно је ојачати одбрану граница“, што ми већ и радимо, и то поприлично брзо. Тренутно у Белгородској области Русије, најчешћој пограничној мети кијевског режима, нема никога из Украјине, поручио је руски лидер.

Упитан да прокоментарише рад украјинске службе на територији Русије, он је рекао да се Москва са тим бори, али је и истакао да, за разлику од Кијева, Москва не може да се понаша исто као и кијевски режим, јер је тамо реч о режиму, а у Русији се ради не о режиму, већ о држави. Због тога, како је појаснио, Русија не може да изводи терористичке нападе, јер је једна озбиљна држава, али ће зато службе морати да појачају свој рад. Све то што украјинска агентура покушава да уради само још једном показује праву терористичку природу украјинског режима, али ситуација још није таква да би требало увести војно стање у земљи, оценио је.

Извор:
ИСКРА