РИП Гонзало Лира: Истина о нестанку опозиционара у Украјини

Gonzalo_Lira_arrest

Дана 1. маја, припадници украјинске службе безбедности (СБУ) ухапсили су Лиру у његовој кући, позивајући се на члан 436-2 Кривичног закона Украјине, који се односи на ратну пропаганду.

Вест о хапшењу објавила је у петак СБУ, а Лира се сада суочава са пет до осам година затвора, а истрага је још увек у току, преноси „Daily Beast“.

Ако обратимо пажњу на Лирину објаву у твиту на крају текста, можемо само претпоставити да је мртав.

Ако ништа друго, судбина Лире указује на праву природу режима који Запад подржава у Украјини. То је криминални режим који ућуткује критичаре као и било која друга диктатура: тако што их притвара и затвара без суђења.

„New York Daily News“ га описује као „проруског мизогинисту” који шири руске дезинформације. У ствари, чилеанско-амерички коментатор који је живео у Украјини са супругом Украјинком, приведен је зато што је истакао бруталност и корупцију тамошњег режима.

Штавише, Лира није био признати Путинов присталица, али зато што је разоткрио оно што је режим Зеленског желео да сакрије, морао је да буде ућуткан.

Гонзало Лира је приведен, а можда чак и убијен, јер је урадио оно што новинари треба да раде. Настојао је да разоткрије непријатну стварност о режиму Зеленског, што је требало да уради „New York Daily News“.

Уместо тога, Еван Росен који пише за „New York Daily News“ пружио је заштиту украјинским властима док су притварале, а можда чак и убијале оне коментаторе попут Лире који су настојали да разоткрију шта се дешава.

Лира је називао америчке главне новинаре који извештавају о догађајима у Украјини „system pig journalists“, а то је опис који се односи на већину западних новинара у масовним медијима, а не само на Еван Росена и „New York Daily News“.

У ствари, ови такозвани новинари обезбеђују интелектуално покриће, док режим у Украјини ућуткава оне који говоре против њега и његових западних савезника. То чини западне корпоративне медије саучесницима у овим злочинима.

Извор:
WEBTRIBUNE