У Србији напуштено 1.600 села!

natalitet u srbiji

Пошаст беле куге прети да у следеће две деценије затвори чак 1.200 насеља и додатно смањи број становника. Око 200.000 ненастањених сеоских кућа решиле би проблеме свих подстанара

НАЈВЕРНИЈЕ муштерије продавница у готово сваком селу у Србији су – момци. Пивом прекраћују летње вечери. Добри су у збијању шала, одлични у фудбалу. Нису лењи, али немају ни посебног разлога да се ломе од рада. За лош живот углавном криве државу, село од кога је и „бог дигао руке“ и лоповску власт. И обавезно жене. Оне које су своју срећу пронашле у граду, а они и у петој деценији остали – неожењени.

Готово да нема села у Србији у којој се данас не може видети слика времешних момака у доколици. Није ни чудо када од Хоргоша до Прешева живи, према подацима Одбора за село САНУ, чак 260.000 неожењених мушкараца млађих од 50 година. Неудатих жена далеко је мање, а и у петој деценији бурму сања њих око 100.000. Честити и поштени, верни селу и очевини, али неснађени у садашњости и отписани за будућност тек „момци ветерани“ постали су огледало демографске слике Србије.

Ретки бракови, мали број деце, огромне миграције ка градовима који се сматрају колевком бољег и лакшег живота чине само део разлога због кога је на мапи Србије чак 1.500 насеља у којима се годишње не роди ниједно дете. Колико је ситуација алармантна показују и подаци да је око 1.600 села готово потпуно напуштено, 700 насеља има мање од 100 житеља, а да је чак стотину њих са мање од пет становника. Предвиђања су још гора: у наредних 15 до 20 године промаја беле куге одуваће још 1.200 насеља.

Коса ниске стопе рађања већ деценијама повлачи откосе и у селима и у градовима, па република годишње губи по тридесетак хиљада становника. Сеоске средине, међутим, изложене су и константном пражњењу још од педесетих година. Политика миграција у бившој Југославији из села у градове је преселила чак осам милиона људи, што је процес који у свету траје и до 150 година.

Наставиће се…

НОВОСТИ