УЖИВО Косовски специјалци у општини Звечан, а Кфор около: Срби протестују, састали се Вучић и Квинта

kfor-zvecan

Кордон Кфора и даље дежура испред општине у Звечану

Припадници тзв. косовске полиције и даље су у зградама општина на северу Косова и Метохије, а припадници Кфора формирали су кордоне испред њих.

Срби су се и данас окупили испред како би ушли на посао у општинама, али им ни Кфор ни косовски специјалци не дозвољавају пролаз. Како јавља извештач РТ Балкан, ноћ је протекла мирно.

Све информације из минута у минут пратите у блогу уживо.

  • 30. мај 2023 • 08:49

    08:49

    Кфор напаравио тампон зону до општине Звечан

    Кфор је додатно ојачао прилаз општини Звечан. Како јавља извештач РТ Балкан, војници постављају више метални ограда на свим прилазима згради. Тако је направљена тампон зона између општине и кордона дуга око 20 метара.

  • 08:41

    Петковић: Курти покушава да изазове рат да не би формирао ЗСО

    Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је за РТС да Аљбин Курти покушава да изазове рат јер је то једини начин да избегне своје обавезе преузете потписивањем Бриселског споразума, односно формирање Заједнице српских општина.

    Наводи да је Кфор требало да буде присутан у петак и да спрече улазак „лажних градоначелника у четири општине“, а који су довели до немира и сукоба.

    „Наравно да Војска Србије ради свој посао и заштитиће српски народ и државу Србију, јер је то и уставна обавеза, ми не желимо ни рат ни сукобе, ми не изазивамо било какве немире, то је учинио Курти сукобљавајући се са голоруким народом“, рекао је Петковић.

  • 08:26

    Срби се окупили и испред општине Лепосавић

    Велики број грађана и јутрос се окупио испред зграде општине Лепосавић, а новоизабрани градоначелник те општине Љуљзим Хетеми ноћ је провео у згради.

    Како јавља репортер „Косово онлајна“, војници италијанског Кфора стационирани су у великом броју на платоу у центру града, а иза њих су возила специјалне јединице Косовске полиције.

    Грађани су окупљени испред њих и мирно протестују, а груписани су и код оближњег храма Светог Василија Острошког, у центру Лепосавића и код Основне школе „Лепосавић“.

  • 08:23

    Двојица ухапшених Срба и даље у полицији, пребачени у јужни део Митровице

    Од четворице ухапшених Срба, двојица су и даље у полицији и пребачени су у јужни део Митровице, јавља РТС. Терете се за хулиганизам и одређен им је притвор до 48 сати.

    Из болнице су потврдили да има најмање 50 повређених. Један од повређених је у критичном стању, а двоје теже. Међу њима је и бивши председник општине Звечан Драгиша Миловић са повредама грудног коша.

    Из Кфора наводе да је најмање 25 њихових припадника задобило повреде.

  • 08:20

    Куртијев градоначелник Звечана није у општини, отишао у канцеларију у општини Липа

    Градоначелник Звечана Иљир Пеци изјавио је данас да није отишао у централну канцеларију општине, већ у месну канцеларију у селу Липа.

    Пеци је за ТВ Кљан Косова рекао да су он и његов кабинет данас почели да раде у канцеларији заједнице.

    „Отишли смо у канцеларију у селу Липа у општини Звечан. Нисмо отишли у централу због ситуације“, рекао је Пеци.

    Према његовим речима, таква одлука је донета после разговора са Кфором и тзв. косовском полицијом.

    „У разговорима са Кфором и полицијом дошли смо до закључка да због ситуације морамо да дођемо овде. Верујем да ћемо се вратити у централу“, рекао је Пеци.

    Подсетимо, Пеци је јуче целог дана био у згради општине и вирио кроз прозор ка улазу где је дошло до сукоба.

  • 08:13

    У току састанак Вучића и амбасадора земаља Квинте

    Председник Србије Александар Вучић састао се са амбасадорима земаља Квинте – Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, као и шефом делегације Европске уније.
    Састанку присуствује министар одбране Милош Вучевић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић.

    Вучић је позвао синоћ међународну заједницу да уразуми премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, али не бесмисленим саопштењима после којих му дају визну либерализацију и чланство у Савету Европе без формирања ЗСО.

  • 07:55

    Кфор обећао Србима да ће косовски специјалци до 15 сати изаћи из зграде општине Звечан

    Драган Недељковић, члан привременог органа општине Звечан у српском систему изјавио је испред зграде СО да су синоћ имали разговоре са представницима Кфора.

    Кфор им је пренео обећање да ће припадници специјалних јединица тзв. Косовске полиције, њих половина, напустити зграду до поноћи између понедељка и уторка, а да ће друга половина припадника РОСУ зграду напустити данас до 15 сати.

    Недељковић је прецизирао да је то обећање али да не зна да ли је први део испуњен ноћас, односно да ли се половина припадника већ повукла и да ли ће се друга повући данас до 15 сати.

    Испред зграде општине је тренутно пар стотина људи, на око 100 метара од зграде, а испред је и даље кордон Кфора. Возило косовске полиције за разбијање демонстрација које је стајало на улици окренуто ка радницима сада је померено на сам улазу зграду општине.

    Иза овог возила су и даље већи број борних оклопних возила косовских специјалаца.

    Ситуација мирна али изузетно напета. Ватрогасци перу улицу и покушавају да рашчисте крш испред општине, јавља извештач РТ Балкан.

  • 07:47

    Борељ: ЕУ позива косовске власти и демонстранте да одмах и безусловно смање тензију

    Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ истакао је да ЕУ најоштрије осуђује „шокатно насиље у Звечану“ позивајући косовске власти и демонстранте да смање тензије.

    Борељ је на Твитеру навео да су „насилна дела почињена над трупама Кфора, цивилима и припадницима полиције“ апсолутно неприхватљива.

    „ЕУ најоштрије осуђује шокантно насиље у Звечану. Насилна дела почињена над трупама Кфора, медијима, цивилима и полицији су апсолутно неприхватљива. ЕУ позива косовске власти и демонстранте да одмах и безусловно смање тензију“, нагласио је Борељ.

    Додаје да ЕУ очекује да се стране понашају одговорно и да кроз дијалог одмах пронађу политичко решење.

  • 07:46

    Мелони позива Приштину да избегне даље једностране акције

    Италијанска премијерка Ђорђа Мелони саопштила је да је од суштинског значаја да власти у Приштини избегну даље једностране акције и позвала све укључене стране да одмах направе корак уназад како би допринеле попуштању тензија. Она је, истовремено, најоштрије осудила, како је навела, напад на мисију Кфор на северу КиМ.

    “Од суштинског је значаја да се избегну даље једностране акције косовских власти и да све укључене стране одмах направе корак уназад, доприносећи попуштању тензија“, поручила је Мелони на Твитеру.

    Опширније прочитајте у одвојеној вести.

  • 07:42

    Ђурић: Курти је одговоран за проливену крв

    Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић поручио је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти лично одговоран за људску крв која је у понедељак проливена на северу Косова и Метохије.

    „Дошао је последњи час да међународна заједница предузме одлучну акцију против деструктивне агенде Аљбина Куртија“, написао је Ђурић на Твитеру.

    Он је додао да је сада кључно спречити даљи сукоб и заштитити невине животе.

    „Затварање очију пред ситуацијом није опција“, поручио је Ђурић.

Извор:
РТ