“Змија“ која би желела да постане државник

HASIM-TACI

ЊУЈОРК – Ратни злочинац Хашим Тачи желео би да остане упамћен као државник, који има блиске везе са Западом, али га ратна прошлост и даље прогања, иако он негира учешће у било каквим злочинима, пише Њујорк тајмс.

Амерички дневник, описијући злочинца Тачија, наводи да су га саборци звали „Змија“ и да је важио за немилосрдног команданта, кога су се највише бојали током рата на Косову 1999. године.
„Бивши команданти ОВК и западне дипломате кажу да је он такав био, да је наређивао хапшења, убиства и чистке у редовима побуњеничке војске, да би се отарасио потенцијалних ривала“, пише њујоршки лист, додајући да Тачи све то снажно негира.

„Већина људи у Србији сматра да је Тачи ратни злочинац који није оптужен и да је то персонификација дуплих стандарда победничке правде“, преноси Њујорк тајмс речи председнице Удружења новинара Србије Љиљане Смајловић.

„Он сад жели да заборави своју прошлост, као што сваки господар рата са простора бивше Југославије себе сада претвара у либералног демократу“, наводи српска новинарка.

Злочинац Тачи у интервјуу за овај лист одбија све те оцене, истичући да се он бори против „насилног непријатеља током рата“.
„Борио сам се на правој страни историје, ослобађајући мој народ тираније, против немилосрдног непријатеља који је покушао да изврши геноцид“, тврди Тачи.

Међутим, прошлост га и даље гони, оцењује Тајмс и подсећа да га је Савет Европе 2010. године оптужио да је предводио трговину људским органима, као и да је учестовао у кријумчарењу хероина и оружја, за време и после сукоба.
„Тако нешто се никада није догодило, ми немамо шта да кријемо“, одговара Тачи на питање о Жутој кући, додајући да ће за Косово бити боље да се што пре цела прича истражи, јер он верује у „истину и правду“.

Њујорк тајмс пише да га је амерички потпредседник Џозеф Бајден назвао „Џорџом Вашингтоном Косова“, али да се и поред тога његова влада суочава са сталним оптужбама за бујање корупције.
„У мају је он доживео још један ударац, када је ЕУ наредила хапшење седам бивших команданата ОВК због оптужбе за ратне злочине, од којих су двојица његови бивши блиски сарадници“, пише њујоршки дневник.

Тачи и те оптужбе одбија, рекавши да су његови љиди били само „борци за правду“.

ТАНЈУГ