Јасна порука: Срби, селите се!

11.07.2013.,Trpinja - Jutros je u Trpinji privedeno 10-ak osoba srpske nacionalnosti zbog sumnje da su pocinili ratne zlocine. 
Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL

Два дана од како је хрватска полиција у Трпињи код Вуковара привела 12 мештана Срба, због сумње да су у јесен 1991. године починили ратни злочин, неизвесност и страх међу Србима у том крају је и даље велика. У Трпињи су и даље присутне полицијске снаге, што у униформи, што у цивилу, па Срби страхују од нових привођења.

Управа хрватске полиције само је потврдила поменута хапшења не износећи детаље, а у петак су тројица ухапшених Срба пуштени на слободу.

Не оспоравајући полицији право да истражује све ратне злочине, па и оне у Трпињи, саговорници „Вести“ осуђују начин на који је полиција одрадила ту акцију. Сви се слажу у једном – да је то био ружан спектакл и порука свим Србима да немају право на миран сан.

Мирослав Палић, начелник општине Трпиња, два дана после привођења 12-орице Срба из тог места, каже да су највише огорчени на начин на који је та акција изведена.

– То је била демонстрација силе према Србима и порука да нико није сигуран. После 22 године од тих догађања полиција изводи спектакл и хапси људе, које је истим поводом већ раније саслушавала. Упали су у село као да хапсе окореле терористе, па је више него јасно да су на тај начин желели да пошаљу поруку свим Србима које нису привели – каже Палић.

Према његовим речима, у Трпињи су и даље присутне полицијске снаге, па је неизвесност због могућих нових хапшења међу Србима велика, а о разлозима се готово ништа не зна.

Ђорђе Ћурчић, дожупан Вуковарско-сремски, такође нема више информација о хапшењу Срба у Трпињи, који су у петак изведени пред истражног судију.

– Ми смо огорчени начином привођења тих људи. Полиција је упала у село и пред породицама, децом, вршила преметачину и одводила људе. То је застрашивање, поготово оних Срба који би хтели да се врате, али и ових који ту живе. Објашњења типа да полиција ради свој посао у овом случају су неприхватљива јер су то могли да ураде без помпе, обичним позивима на какве су се ти људи и раније одазивали – каже Ћурчић.

Вељко Џакула, председник Српског демократског форума, такође наглашава да је полиција ту акцију могла да изведе на примеренији начин, цивилизовано, без дугих цеви и фантомки.

– Ти људи су све ове године живели у Трпињи, у својим кућама, могли су да их позову у полицију, а не да праве спектакл. Али, очито су хтели да застраше Србе и подиђу хрватским националистима – истиче Џакула, наглашавајући да за такву демонстрацију силе према Србима одговорност лежи и на најјачој српској странци – СДСС-у.

– Лидери СДСС-а су шуровали са свим хрватским владама, а овакви инциденти им само користе да покажу своју наводну бригу за српску заједницу – каже Џакула.

Српски демократски форум ће, према његовим речима, упутити надлежном саборском Одбору захтев да се преиспита одговорност полиције за поступање у споменутом случају.

Открити позадину

Председник Српског народног већа Милорад Пуповац осуђује акцију полиције у Трпињи, за коју каже да је била демонстрација силе и застрашивања, позивајући полицију и тужилаштво да у најкраћем року отклоне разлоге узнемирења и страха међу Србима.
– Очекујем да ћемо о томе разговарати на меродавним местима и да ћемо имати више информација о томе шта је позадина ове акције – рекао је Пуповац.

Удар на повратнике

Коалиција удружења избеглица осудила је привођење Срба из Трпиње.
„Приведени Срби живе више од 15 година након мирне реинтеграције у Хрватској. Због тога начин на који је извршено привођење има за циљ застрашивање Срба и обесхрабрује повратка избеглих и прогнаних
лица из Србије и Републике Српске у Хрватску“, пише у саопштењу које је потписао председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта.
„Недопустиво је да се 18 година после завршетка рата Срби у Хрватској третирају као злочинци и колективни кривци за све оно што се десило од 1991. до 1995. године“, пише у саопштењу.

М. Рокнић – Вести