Иринеј Буловић и патријарх на једној страни, остали на другој

irinej bulovic i irinej gavrilovic

Епископ бачки Иринеј негирао је наводе листа “Данас” да је прекјуче боравио у Београду да би постигао “усаглашавање ставова с патријархом Иринејом поводом писма умировљеног епископа Атанасија у коме оптужује државни и црквени врх за издају Косова”.
“Прекјуче у Београду нисам ни видео патријарха српског, а камоли да сам са њим ‘усаглашавао’ било шта”, наводи епископ Иринеј у реаговању објављеном на сајту епархије Бачке.

Лист “Данас” објавио је писмо умировљеног епископа Атансије упућено владики Иринеју, у коме га је, између осталог, назвао моноплолистом који у име СПЦ подржава “издајничку политику државе према Косову”.
“Са данасовске стране и са разних других страна радо нападани ‘црквени врх’ није, срећом, у прилици и могућности да изда Косово, све и када би хтео, а јемчим да неће, упркос жељама и пројекцијама Данасових аутора са чијег становишта бих иначе лично очекивао похвалу за свакога ко је вољан да нас, ради вртоглавих висина светле европске будућности, ослободи баласта званог Косово”, истиче епископ Иринеј.

Поделе и различита мишљења у врху СПЦ нису новост, само су дуго чувани под окриљем Цркве. Међутим, отворена нетрпељивост и неслагање између владика изашли су на површину почетком преговора Београда и Приштине око Косова, а кулминирали потписивањем бриселског споразума, наводи Данас.

На митингу Срба са Косова под слоганом “Остајемо у Србији”, одржаном 10. маја у Београду, поред епископа Атанасија присусуствовао је митрополит Амфилохије чија је молитва “за упокојење Владе и Скупштине Србије” изазвала негативне реакције у јавности, а од њихових изјава се оградио и патријарх српски Иринеј.

ТАНЈУГ