Путин на Дану победе у Москви: Поново је потребно одбранити отаџбину

parada moskva

Паради присуствују лидери Белорусије, Казахстана, Туркменистана, Киргизије, Таџикистана, Узбекистана и премијер Јерменије

Почасна парада у част 78. годишњице Победе у Великом отаџбинском одржава се данас на Црвеном тргу у Москви, којој присуствује председник Русије, врховни командант Владимир Путин.

Након што га је министар одбране Сергеј Шојгу известио да је све спремно за одржавање параде, председник Русије Владимир Путин обратио се свим почасним гостима, учесницима параде и бројним гледаоцима.

„Пред руским народом данас су поново велики изазови“, истакао је председник додајући да је поново потребно бранити отаџбину.

„Било која идеологија која пропагира доминацију једне стране је опасна. То води ка расколу и изазива крвопролића. Уништава се институт породице, пропагира насиље“, указао је Путин.

„Председник је нагласио да се чини да је један део света заборавио на прошле догађаје, на шта указује и то што се данас уништавају различити совјетски споменици. Циљ оних који раде такве ствари јесте да се уништи наша земља, да се прецртају сва постигнућа која су била постигнута након Другог светског рата“, објаснио је руски лидер.

„Украјински народ је постао таоца државног преврата последњих година и амбиција западних покровитеља Кијева“, нагласио је председник.

Подсетимо, војној паради у Москви присуствују лидери земаља Заједнице независних држава, председници Белорусије, Казахстана, Туркменистана, Киргизије, Таџикистана, Узбекистана и премијер Јерменије.

Сви они, заједно са Путином, посматрају са трибина пролазак руских војних трупа на Црвеном тргу.

  • 9. мај 2023 • 09:31

    09:31

    Поред трибина пролази застава Русије

    Поред трибуна затим пролази група људи који носе заставу Руске Федерације, заставу победе и заставу Оружаних снага Русије.

    У пратњи је почасна гарда 154. посебног командног Преображенског пука, који симболизује три врсте Оружаних снага Русије: копнене, ваздушно-космичке снаге и морнарицу.

    Маршу присуствују и полазници Војне школе Суворова, Војно-поморске школе Нахимова, Кронштатског кадетског војног корпуса, Опште академије Оружаних снага Русије, Академије за логистику. Паради присуствују и студенти Више балтичке војно-поморске школе Александра Ушакова, кадети Поморског политехничког института, Поморског корпуса Петра Великог, полазници Академије стратешких ракетних снага Петра Великог, Серпуховског огранка Академије Петра Великог.

    Црвеним тргом марширају и парадне јединице Више гардијске ваздушно-десантне командне школе града Рјазана.

  • 09:28

    Први на паради – полазници војно-музичких школа

    Први поред трибина традиционално пролазе полазници Московске војно-музичке школе генерал-пуковника Валерија Халилова.

    Млади полазници одређују темпо кретања учесника параде.

  • 09:26

    Свечани пролаз параде предводи генерал Саљуков

    Главни командант копнене војске генерал армије Олег Саљуков предводи свечани пролаз учесника параде.

  • 09:21

    Путин: Поносимо се свима онима коју се данас боре за своју отаџбину!

    Русија цени све борце који се данас боре у Специјалној војној операцији, нагласио је председник Русије.

    „Ви часно извршавате ваш дуг пред свом народу и држави. Подржава вас цела нација“, рекао је Путин, истичући да се цео народ данас моли за све оне који бране Руску Федерацију.

    Он је скренуо пажњу да се данас на паради налазе многи који се боре у Украјини.

    „Поздрављам све који се данас боре за Русију“, нагласио је лидер.

    „Ништа није јаче од нашег јединства! За Русију! За победу! Ура“, рекао је Путин.

    „Ура! Ура! Ура!“, поносно ускликује присутни народ на паради.

  • 09:20

    Минут ћутања у част палих бораца током Другог светског рата

    Председник Русије Владимир Путин позвао је на минут ћутања у част свих палих бораца током Другог светског рата.

  • 09:18

    Путин: Председници држава који су данас на паради заједно са нама се борили против нациста

    „Важно је да се данас на паради налазе председници држава које улазе у Заједницу независних држава“, рекао је Путин, осврнувши се на госте који данас присуствују свечаној церемонији.

    Сви ми смо се заједно борили против заједничког непријатеља, истакао је председник.

  • 09:15

    Путин честитао Дан победе!

    Председник Русије Владимир Путин честитао је Дан победе!

    „Пред руским народом данас су поново велики изазови, истакао је он, додајући да је поново потребно бранити отаџбину“, казао је председник.

    „Било која идеологија која пропагира доминацију једне стране је опасна, рекао је Путин. То води ка расколу и изазива крвопролића, појаснио је он. Уништава се институт породице, пропагира насиље“, рекао је Путин.

    Председник је нагласио да се чини да је један део света заборавио на прошле догађаје, на шта указује и то што се данас уништавају различити совјетски споменици.

    Циљ оних који раде ове ствари је да се уништи наша земља, да се прецртају сва постигнућа која су била постигнута након Другог светског рата, објаснио је руски лидер.

    Украјински народ је постао таоца државног преврата последњих година и амбиција западних покровитеља Кијева.

  • 09:13

    Шојгу поднeo извештај Путину

    Министар одбране Руске Федерације завршио је обилазак војске и упутио се ка председнику Русије Владимиру Путину и поднео му извештај о припремљеној војној паради по плану и у пуном обиму.

  • 09:09

    На паради више од 8.000 војника

    На паради учествује више од 8.000 руских војника. Више од 500 њих данас се храбро бори у оквиру Специјалне војне операције.

  • 09:07

    Шојгу поздравља учеснике параде

    Уз звуке поздравног марша, министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу стиже је на параду.

    Шојгу одлази ка центру Црвеног трга и поздравља полазнике различитих војних академија Руске Федерације.

     

Извор:
РТ