Ројтерс: Десетине хиљада Београђана на протесту „Србија против насиља“. Велика маса грађана у центру престонице, каква годинама није виђена у Србији. Би-Би-Си: Десетине хиљада Срба на протесту против насиља у Београду

srbija protiv nasilja

БЕОГРАД, 8. маја (Ројтерс) – Десетине хиљада грађана Србије протестовало је у понедељак, захтевајући бољу безбедност, забрану насилног ТВ садржаја и оставке кључних министара, неколико дана након што је у две масовне пуцњаве убијено 17 људи.

Маса у великом броју која годинама није виђена у овој балканској земљи свечано је продефиловала центром престонице Београда иза транспарента „Србија против насиља“.

„Окупили смо се овде да одамо последњу почаст, да дамо све од себе да се ово више никада и нигде не понови“, рекао је Боривоје Плечевић из Београда.

Ученик који је у среду донео два пиштоља у своју школу убио је осам ђака и чувара. Рањено је још шесторо ученика и учитељица.

Дан касније, 21-годишњи мушкарац машући јуришном пушком и пиштољем убио је осам и ранио 14 особа.

Оба стрелца су се предала полицији.

Демонстранти и присталице опозиције тражили су гашење ТВ станица и таблоида које оптужују да промовишу насилне и вулгарне садржаје.

Опозиционе странке и неке групе за људска права оптужују председника Александра Вучића и његову владајућу популистичку Српску напредну странку (СНС) за аутократију, угњетавање медијских слобода, насиље над политичким противницима, корупцију и везе са организованим криминалом. Вучић и његови савезници негирају оптужбе.

Вучић је рекао да демонстранти у понедељак покушавају да га натерају да се повуче и дестабилизује земљу. Он је рекао да је спреман да тестира популарност своје странке у хитним изборима, али није прецизирао датум.

Би-Би-Си: Десетине хиљада Срба на протесту против насиља у Београду

Десетине хиљада Срба придружило се протестима против насиља у главном граду Београду и још једном граду, након две масовне пуцњаве прошле недеље.

Седамнаест људи је погинуло у пуцњави у среду и четвртак, укључујући осморо деце у основној школи.

Демонстранти су затражили оставке највиших владиних званичника и затварање новина и ТВ станица за које кажу да промовишу насиље.

Председник Србије Александар Вучић осудио је протесте. Он је оптужио опозицију да „капитализује националну трагедију да би промовисала сопствене интересе“. Рекао је да је спреман да тестира популарност своје странке на ванредним изборима.

„Наставићу да радим и никада нећу устукнути пред улицом и руљом… Да ли ће то бити реконструкција владе или избори, видећемо“, рекао је он на телевизији.

Наредни парламентарни избори заказани су за 2026. годину.

Полиција је била стационирана у близини свих београдских школа, пошто је у понедељак поново почела настава. Влада планира да регрутује полицајаца који ће бити стационирани у школама.

Маса је продефиловала центром града иза транспарента на којем је писало „Србија против насиља“.

Извор:
НСПМ