Арапска лига поново враћа Сирији њено чланство

Arapska-liga

Арапска лига сложила се у недјељу да поново успостави чланство Сирије у тој организацији. Тај потез долази уочи предстојећег самита Лиге који би се требао одржати 19. маја у Ријаду.

Одлука је усвојена на затвореном састанку највиших дипломата групе у Каиру, уз присуство представника 13 од 22 земље чланице. Сви су подржали тај потез.

Сирија је суспендована из Арапске лиге још 2011. године након грађанских немира у земљи, који су дошли као дио ширих превирања Арапског прољећа у регији и на крају изазвали грађански рат у земљи. Већина арапских нација прекинула је дипломатске односе с Дамаском у то вријеме, а неке од њих отворено су подржавале различите противнике сиријског предсједника Басхара Ассада.

Током година рата, у земљи су се појавили различити побуњеници, од милитаната такозване „умјерене опозиције“ , уз подршку различитих страних актера, до међународно признатих терориста, укључујући Исламску државу (ИС, бивши ИСИС). Међутим, Дамаск је успио сломити већину њих, повративши контролу над најгушће насељеним дијеловима земље уз помоћ кључних савезника земље, Русије и Ирана.

Милитанти које подржава Турска тренутно држе дијелове сјеверне Сирије, док курдске милиције које подржавају САД имају контролу над сјевероистоком земље, а већина њених нафтних бушотина остаје под директном контролом америчке војске.

Раније ове седмице, министри вањских послова Сирије, Саудијске Арабије, Јордана, Египта и Ирака одржали су састанак у Аману на којем су усвојили заједничку изјаву у којој су позвали на “прекидање присуства терористичких организација” као и “оружаних група” на територију Сирије. Они су такођер позвали на заустављање “страног мијешања у сиријске унутрашње послове” и обећали да ће “подржати Сирију и њене институције да успоставе контролу над цијелом својом територијом и наметну владавину закона”.

Посљедњих седмица појавиле су се назнаке да се вишегодишњи сукоби у регији, укључујући непријатељства у Сирији и Јемену, можда приводе крају захваљујући текућим дипломатским напорима различитих страна. Прошлог мјесеца, сиријски министар вањских послова Фаисал Мекдад направио је пробојну посјету Саудијској Арабији, која је некада била водећи присталица антивладиних милитаната у земљи. Након посјете, Ријад је јавно подржао сиријско јединство и интегритет и подржао политичко рјешење за 12-годишњи рат.

Развоју је претходио споразум између Саудијске Арабије и Ирана уз посредовање Кине о нормализацији односа, прекретници која је очигледно допринијела приближавању Сирије, као и олакшавању мировних преговора за окончање осмогодишњег сукоба у Јемену, који је био углавном подстакнут ривалством између Техерана и Ријада.

Извор:
ЛИГИЧНО