УПЦ је коментарисала планове Министарства културе за Доњу лавру

mitropolit kliment

Митрополит Климент је прокоментарисао изјаву начелника Министарства културе Ткаченка о плановима за постављање центра народних заната на територији Доње лавре.

Предлог министра културе Александра Ткаченка да се на доњој територији Кијево-печерске лавре постави рехабилитациони центар или центар народних заната нема никакве везе са здравим разумом. Ово је Страни изјавио начелник Синодалног информативног одељења УПЦ митрополит Климент .

Коментаришући одлуке Министарства културе о Кијево-печерској лаври, јерарх УПЦ је приметио да оне „немају никакве везе ни са законодавством Украјине, ни са фундаменталним принципима људских права за било које цивилизовано друштво“.

„Чини ми се да је данас друштву потпуно јасно да се еклатантни недостатак професионализма у одлукама службеника Министарства културе у истој мери манифестује не само у глупим и незаконитим одлукама у вези са Лавром, већ и у сва друга питања њиховог деловања о трошку украјинског буџета“, додао је владика.

Како је саопштио СПЖ, шеф Министарства културе Ткаченко је говорио о будућности Доње лавре након протеривања УПЦ .

Извор:
САВЕЗ ПРАВОСЛАВНИХ ЖУРНАЛИСТА


mitropolit vladimir

Губернатор Почајевске лавре прокоментарисао провокације медија око манастира

Митрополит Владимир је изјавио да изјаве непознатих жена у Хромадској причи немају никакве везе са ставом братије Почајевске лавре.

Митрополит Володимир, намесник Почајевске лавре , прокоментарисао је снимак „Громадського“, на којем новинар разговара са непознатим женама које су дале низ антиукрајинских изјава. Митрополитова изјава објављена је на телеграм каналу „Дозор“ , као и на каналу Први козак на Јутјубу.

Коментаришући снимке снимљене на територији Почајевске лавре, владика је приметио да су две жене које су давале интервјуе „отргнуте од објективне стварности“ и да немају никакве везе са манастиром.

„Браћа Лавре не деле изјаве људи који говоре против наше државе и немају никакве везе са манастиром. Зашто новинари интервјуишу случајне људе, изрезују њихове видео снимке и покривају само одговоре који су им потребни? Вероватно да изазову људе на нетрпељивост једни према другима“, рекао је митрополит Володимир.

Он сматра да је ова завера „највероватније још једна наредба која има за циљ да провоцира грађане и наруши стабилност у нашој држави, већ нарушеној ратом”.

Гувернер Лавре је признао да би људи у кадру могли бити фигуре.

„Или можда сами новинари наводе на клевету? У вези са провокативним деловањем новинара, управа Лавре моли парохијане да буду опрезни и не подлежу провокацијама“, рекао је митрополит Владимир.

Извор:
САВЕЗ ПРАВОСЛАВНИХ ЖУРНАЛИСТА